Русия ще покорява Луната и далечния космос

Русия ще покорява Луната и далечния космос | StandartNews.com

Москва. Федералната космическа агенция на русия (Роскосмос) е разработила програма за изследване на далечния космос, която включва също и изследване на Луната, заяви представителят на Роскосмос Юрий Макаров заяви на пресконференция в петък, предаде ИТАР-ТАСС.

Амбициозната програма е насочена към усвояване на планети от Слънчевата система и трябва да позволи на Русия да излезе от околоземна орбита. "Крайъгълен камък от тази програма е Луната", каза Макаров.

Мисиите "Луна-Глоб" и "Луна-Ресурс" трябва да бъдат реализирани от 2017 г. до 2019 г. Спускаемият модул "Луна-25" ще бъде изстрелян през 2017 г. Изстрелването на орбиталният апарат "Луна-Глоб" (или "Луна-26") е планирано за 2018 г. Проектът "Луна-Ресурс" ще бъде реализиран след това, т.е. през 2019 г. Проектите са вписани в новата Федерална космическа програма за периода от 2016 г. до 2025 г.

Програмата предвижда също руски космонавти да прелетят над Луната през следващото десетилетие, а към края му да кацнат на нея, каза директорът на Института за космически изследвания Лев Зельоний на провежданата в Москва кръгла маса.

Изстрелването на многофункционален лабораторен модул на МКС е планирано за 2017 г.

Първите изпитания на перспективния космически кораб ще бъдат проведени след 2020 г. с ракетата-носител "Ангара".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай