Рилският манастир се препълни. Панихида в памет на Борис III

Политици и общественици отдадоха почит

Рилският манастир се препълни. Панихида в памет на Борис III | StandartNews.com

Храмът на  Рилския манастир „Свети Иван Рилски се препълни с миряни. В него бяха отслужени Заупокойна архиерейска Света Литургия и панихида в памет на цар Борис III по повод на 80-годишнината от неговата кончина. 

Членовете на царското семейство бяха посрещнати от почетна гвардейска стража в Рилската Света обител тази сутрин тази сутрин. На службата присъстваха Симеон Сакскобурготски, придружаван от съпругата си Маргарита, синът им княз Константин-Асен, придружаван от съпругата си Мария, както и княз Борис Търновски. Княгиня Калина със съпруга си Китин Муньос и сина им Симеон-Хасан също присъстваха. „Поради 90-тия рожден ден на съпруга на Княгиня Мария-Луиза – Бронислав Хробок, който е на 27 август 2023 г., членовете на семейството на Княгинята няма да могат да дойдат в България. За първи път те ще се съберат в САЩ за отбелязване на годишнината и то в пълен състав-деца, внуци и правнуци“, съобщиха по-рано от семейството на своята интернет страница. 

Почит пред паметта на цар Борис III отдадоха и политици и общественици.  Сред тях бяха евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, кметът на Кюстендил Петър Паунов и генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев. 

Службата бе водена от Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Видинският митрополит Данаил, Неврокопският митрополит Серафим, заедно с игумена на манастира епископ Евлогий. Обръщение бе прочетено и от името на Негово светейшество българският Патриарх Неофит. 

Цар Борис III е погребан в Рилския манастир, но през 1944 г. тялото му е ексхумирано по нареждане на комунистическите управници. Днес е запазена само стъкленицата със сърцето му, което е погребано във възстановения гроб на монарха в южния параклис на съборния храм на Рилския манастир, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай