Раковски посреща папата с картина и стара песен

Поклонници от Белене идват с червени шалчета, тъкачки от Чипровци му направиха килим

Раковски посреща папата с картина и стара песен | StandartNews.com

По време на визитата си в Раковски папа Франциск ще бъде поздравен със стара българска песен. Тя се казва „Край Петровия странноприемник“, разкри диригентът на местния църковен хор Янко Павлов пред Нова ТВ.

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ПАПА ФРАНЦИСК ЧЕТЕТЕ ТУК

Песента ще бъде изпълнена по време на литургията, на която светият отец ще даде първо причастие на 250 български деца. „Избрали сме по-живи църковни песни. Всичко е заради децата, да има тръпка, да могат и те да пеят“, казва диригентът.
В Раковски са дали за претапициране трона, на който ще седне папата по време на посещението си. Досега той е бил съхраняван в пловдивската църква „Св. Лудвиг”. Тронът бе поверен за реставрация на местния майстор Петър Дандов.
Градът ще подари на Светия отец картина, нарисувана от самоукия художник Бойчо Котов. Творбата беше избрана след конкурс на общинската администрация. В него се състезаваха 8 души, които не се занимават професионално с рисуване. Местните художници имаха за задача да изобразят храма „Пресвето сърце Исусово", където папата ще благослови младите католици. 
Градът ще посрещне гостите с нови улици и обновен централен площад. Реновирани и лъснати са всички католически храмове в общината, в която живее най-голяма католическа общност в страната. По предварителните разчети на кмета Павел Гуджеров, се очаква посетителите да надхвърлят 50 000 души.

Над 200 поклонници ще дойдат от най-голямата католическа общност в Северна България -  град Белене, съобщи отец Паоло Кортези пред БТА. Те ще носят за срещата си с папата икони, на които са изобразили папа Франциск с гълъб и двама светци, които са били в Белене - Евгений Босилков и папа Ронкали.
От името на католическата общност в Белене ще подарят на папата специално нарисувана икона с ликовете на четирима българи - Евгений Босилков и трима свещеници от Пловдивско, разстреляни заедно с него през 1952 г.

Групата от Белене ще бъде с червени шалчета. Те са с цвета на кръвта като знак за жертвите, репресирани на остров Персин, добави отец Кортези.

Другата голяма община с компактно католическо население – Чипровци, също готви подарък за папа Франциск. Това е прочутият килим, признат от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство. Той е изтъкан от Наташа и Йорданка Димитрови. Работата по него продължила около месец и половина, като жените са работили само в светлата част на деня, за да може да се виждат по-добре фигурите. На паното е логото, с което ще бъде посрещнат папата у нас - "Мир на земята". Само петте фигури в долната част на килима са по традиционни чипровски мотиви. Тъкачките са се съобразили и с цветовете, които са типични за Ватикана и за папата. Лично кметът на Чипровци Пламен Петков ще подари паното на главата на Римокатолическата църква. „Имам покана  от кмета на община Раковски. Надявам се лично да можем да го подарим на светия отец”, коментира той. Кметът допълни, че идеята за нетрадиционния подарък е на самите тъкачки. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай