Проф. Рачев бие тревога за април: Това е аномалия!

Не е шега, това си е самата истина, заяви климатологът

Проф. Рачев бие тревога за април: Това е аномалия! | StandartNews.com

На пръсти сме с лятото, като балерините. И ще продължим така. Две седмици нещата ще бъдат така, защото над цяла Западна Европа е нахлул студен въздух, но затова пък от Сахара към нас се изнася изключително топъл въздух. Това заяви проф. Георги Рачев в ефира на bTV.

Топ синоптик смая с прогноза. Какво ни чака през април

Първи април идва, но не е шега, това си е самата истина. Това е аномалията на температурата. 20 градуса над нормалното ни очаква в Северна България, обяви още климатологът. И не пропусна да направи поредното закачливо сравнение:

А в любимата ни Гърция е направо за ушанка и шинел. Пък при нас, в Централна Северна България, нищо чудно на места градусите да стигнат и 30 градуса.

В София ще има повишение на температурите, особено през предстоящите събота и неделя. Във вторник късно следобед ще настъпи леко захлаждане, но в Пловдив, който обаче почти ще се пребори да достигне София по градуси - с някакви си 26 градуса.

Дългосрочната прогноза за 14 дни напред е за топло време, което е и едно от условията за Топлофикация да прекрати топлоподаването, не пропусна да отбележи и този съществен факт проф. Рачев.

За това, което ни очаква по морето, той не беше по-различен в прогнозите.

"Морето вече започва да се стопля. Вчера в Ахтопол морето беше 22 градуса, почти за джапанки. Но сутрешните по-ниски температури показват, че все още сме април. Малките таралежчета също не излизат сутрин, както през лятото. Но като цяло времето край морето ще е много хубаво.

В Плевен също има високи температури. Ще избухне в зеленина, което означава и повече енергия. Много хубаво време, типично ранно, лятно време. Всичко това подсказва, че идва времето на агнешкото месо.

През април картата също е обагрена в червено. Малко по-хладно е в Северна Европа, но ние сме градус и половина над нормата. Очаква ни един хубав, топъл и с нормални валежи април месец. Предвещава и чудесна реколта, ако нещо не се случи, разбира се.

Спрямо предходната зима, тази беше определено най-топлата в България, на почти цялата територия. И тази топлина е с 3 градуса над нормата, което показва, че може да се бори за палмата на първенството. Както Гришо го бяха сложили аутсайдер, сега изведнъж е фаворит!"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай