Половината психиатрии у нас са в плачевно състояние

В страната има 12 държавни психиатрични болници, 22 центъра за психично здраве и 11 съответни отделения към други болници...

Половината психиатрии у нас са в плачевно състояние | StandartNews.com

Направен е анализ на всички психиатрични  болници, центровете за психично здраве и психиатрични отделения, включително сградния фонд и оборудването и съм информирал кабинета за тяхното състояние, каза  пред журналисти в МС министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Над 50 процента от психиатричните отделения, болници и центрове са в наистина в критично състояние, каза министърът. В страната има 12 държавни психиатрични болници, 22 центъра за психично здраве и 11 съответни отделения към други болници, уточни той.

Започваме подготовката на обществените поръчки за ремонт на тези болници и отделения. Освен че за ремонт на психиатричните клиники ще отпуснат поне десет милиона лева, държавата ще определи като приоритет обучението за психиатри, каза Кирил Ананиев.

Два психиатрични центъра - в София и в Търговище, не могат да бъдат ремонтирани, а трябва да бъдат преместени, смята министърът.

 „Паралелно с това, позовавайки се на добрите европейски практики и отправените препоръки, работим по визията как точно трябва да изглежда и да функционира психиатричната помощ в страната, така че да е в услуга на хората, нуждаещи се от адекватно медицинско обслужване“, посочи Ананиев.

По отношение на кадровата обезпеченост в областта на психиатрията министър Ананиев припомни, че на са сайта на министерството за обществено обсъждане е публикувана Наредбата за специализациите в системата на здравеопазването, която е инструмент за провеждането на последователна и трайна държавна политика за преодоляване на дефицита на медицински специалисти, в т.ч. и на недостига на психиатри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай