Подкрепете изграждането на нови училищни тоалетни

Каузата се състезава на конкурсен принцип до края на ноември и има за цел да изгради адекватни условия в санитарните помещения в столичните училища

Подкрепете изграждането на нови училищни тоалетни | StandartNews.com

Каузата се състезава на конкурсен принцип до края на ноември и има за цел да изгради адекватни условия в санитарните помещения в столичните училища

Социалният проект „София избира децата“ има за цел насочи общественото внимание към състоянието на училищните тоалетни и да предприеме конкретни стъпки за подобряването им. Лошото им състояние води до неизползването им от учениците най-вече в начален и среден курс на обучение, което поражда редица психологически и здравословни проблеми. Проектът има шанс да бъде реализиран, ако събере най-много гласове в своя подкрепа по програмата „София избира“ до края на ноември 2020 г.

Защо фокус на проекта са именно училищните тоалетни? Училището е мястото, в което децата ни прекарват по-голямата част от деня си. Тоалетните са свързани с техни основни нужди, с хигиената, с възпитанието към чистота, дори със здравословното състояние на децата. Проучване проведено сред ученици от Национална мрежа за децата (НМД) показва, че 70% от тях отказват да използват въпросните помещения. Това води до редица сериозни проблеми, а именно:

  • влошено здравословно състояние на децата;
  • недобра лична хигиена;
  • липса на възпитателен модел за чистота и формиране на отношение у учениците в начален и среден курс към заобикалящата ги среда.

Програмата „София избира“ на Столична община е шансът да се наберат средства за финансиране, проектиране и ремонт на съвременни училищни тоалетни в София. Социалната кауза предлага не само конкретни решения на тези проблеми, но и повдига важни теми за диалог в обществото. Чия отговорност са адекватните условия в училищната среда, защо е важен личният пример и как той се превръща в модел на поведение и отношение у подрастващите.

Всички, които вярват каузата могат да я подкрепят като гласуват за проект 38. „София избира децата“ ТУК.

Актуална информация за проекта можете да следите и в тази Facebook група.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай