Пълен хаос с инвалидните пенсии! Обяснението на омбудсмана

По думите й хората поне е трябвало да бъдат информирани

Пълен хаос с инвалидните пенсии! Обяснението на омбудсмана | StandartNews.com

Все още не е ясно защо един месец не е стигнал за размяна на информацията между НОИ и районните здравни инспекции, за да се удължават автоматично ТЕЛК решенията и да се изплащат съответните инвалидни пенсии. Все пак това беше прието накрая на последния парламент и обнародвано на 25 януари. Машината трябваше да се задейства, а не да се прекъсва плащането и да се създава хаос. Констатацията направи пред БНТ омбудсманът Диана Ковачева.

По думите й хората поне е трябвало да бъдат информирани - за повечето от тях тези пенсии са единственият доход и не могат да чакат месец-два, за да им бъдат изплатени накуп.

Очаквам проверката на топломерите - през миналата година стана ясно, че 70% от уредите са с изтекъл срок на валидност. Трябва да се установи дали са верни показанията им и дали "Топлофикация" си изпълнява задълженията да поддържа тези уреди редовни, обясни Ковачева.

Що се отнася до мобилните оператори, тя смята, че имат право да индексират цените си спрямо инфлацията, защото в общите условия се казва, че могат. Въпросът е от социална гледна точка дали е редно за втора поредна година да вдигат цените и то сега с цели 15,3% в ситуация, в която инфлацията засяга и хората, а техните доходи не са се повишили.

Мобилните оператори обаче са сериозно подпомагани от държавата и трябва да имат социална политика, категорична е Ковачева.

Те са подпомагани с компенсация за тока, а техните такси към държавата са намалени наполовина, каза Ковачева. По думите ѝ се подготвя тарифа, която все още не е приета от Министерския съвет, в която държавата подпомага с такси мобилните оператори, за да правят инвестиции, за по-бърз интернет, 5G и т.н.

"Абсолютно недопустимо и безобразно е безпомощното положение, в което се намират регулаторните органи, които трябва да следят за поведението на монополите", каза Ковачева.

Дали има картел при мобилните оператори трябва да каже КЗК. Омбудсманът вече е сезирал комисията преди дни, тъй като и трите мобилни оператора вдигат с един и същ процент, по едно и също време цените на мобилните услуги.

По-лошото е, по думите на Ковачева, че КЗП абсолютно отказва да приеме очевидните факти за неравноправни клаузи в договорите на хората. Това са клаузите, които едностранно се налагат от мобилните оператори към потребителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай