Патриархът с молебен за 150 г. Българска екзархия

Празничният за църквата ни ден започна с тържествен звън на църковните камбани

Патриархът с молебен за 150 г. Българска екзархия | StandartNews.com

150 години от учредяването на Българската екзархия отбелязваме днес. В катедралния храм "Св. Александър Невски" беше отслужен тържествен благодарствен молебен за празника. Отслужи го лично българският патриарх Неофит в съслужение с епископи и свещеници от Българската православна църква.

Празничният за църквата ни ден започна с тържествен звън на църковните камбани. В храма дойдоха много миряни, празникът почете и българският президент Румен Радев. След като беше отслужен молебена, от амвона на храма беше прочетено и Патрирашеското и Синодално послание за празника. То припомни, че на 27 февруари 1870 година с ферман на султан Абдул Азис е учредена българската екзархия и с този акт са увенчани вековните ни усилия за духовна свобода и независимост.

"Да е благословен българският народ с този забележителен празник, който за наша радост е уважен и от г-н президента, който подчерта духовността на този празник и радостта и признателността към тези, които са заслужили за неговото достигане", каза патриархът.

"Днешната дата е важна, тя ни напомня колко важно е да имаме своя национална идентичност, да имаме духовност, да имаме стожер на нашата вяра и на нашите успехи за в бъдеще", посочи президентът Румен Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай