Папата: Прегърнах моя брат Неофит /СНИМКИ/

Светият отец благослови български деца на летището

Папата: Прегърнах моя брат Неофит /СНИМКИ/ | StandartNews.com
  • Папата на български: Христос воскресе!
  • Благослови български деца на летището и пенсионери на площада

13,10 ч. - Преди малко имах честта да прегърна моя брат патриарх Неофит. Това каза папа Франциск пред множеството, събрало се на площад. „Св. Ал Невски” за неделната молитва „Царице небесна”. Това бе поредният знак на уважение към православната ни църква, даден от Светия отец. Минути по-рано той имаше тиха молитва в православиня катедрален храм. След срещата си с патриарх Неофит, измина разстоянието до катедралата под звуците на пасхално песнопение за единство на християните.

ВИЖ ОЩЕ: Папата към патриарха: Братска среща, ще я нося в сърцето си

12,48 ч. - Папа Франциск се помоли пред лика на Месемврийската Света Богородица, изнесена на сцената на пл. "Св. Александър Невски" да неделната служба "Царице небесна". Така започна богослужението на Светия отец в София. То ще бъде чуто от 100 милиона души по света.

ВИЖ ОЩЕ: 100 млн. ще слушат молитвата на папата от София

15 минути селфита на площада

12,45 ч. - Папа франциск се отправи към мястото, където той ще изнесе неделната молитва "Царице небесна". На площад "Св. Ал. Невски" папата благослови възрастни и болни хора, не отказа нито едно селфи. Повече от 15 минути Светият отец бе сред хората.

ВИЖ ОЩЕ: Папата с тиха молитва в "Александър Невски"

Тиха молитва пред мощите на светите братя Кирил и Методий

12,35 ч. – Седнал на трон, папа Франциск имаше своята тиха молитва в катедралния храм „Кв. Александър Невски” - пред мощите на светите братя Кирил и Методий. Под трона имаше епископски килим - знак за най-висока почит към него.След това Светият отец отправи своето послание в храмовата книга.Той се запозна с историята на храма, след което поздрави лично всеки един от хората, които бяха в катедралата.

12, 25 ч. – Под звуците на пасхално песнопение, което призовава християните да са единни и да се прегърнат един друг, папа Франциск измина разстоянието от Синодалната палата до катедралния храм „Св. Ал. Невски”. Придружаваше го Западно и Средноевропейския митрополит Антоний. Срещата на папата с патриарх Неофит бе най-дългата му досега в сравнение с разговорите на четири очи с Борисов и Радев.

Хората: Да живее папата!

11,50 ч. - С възгласи "Папа Франческо" и "Да живее папата" Светият отец бе посрещнат пред Синодалната палата, където се провежда срещата на Франциск с патриарх Неофит. На входа главата на Римокатолическата църква бе посрещнат от Западно и Средноевропейския митрополит Антоний. Папата отново го разцелува три пъти. Минута по-рано митрополит Антоний припомни, че въпреки срещата между двамата духовни водачи, общо молитвено служение с папата няма да има. Това е решение на Светия синод и няма да бъде направено изключение дори за утрешната молитва за мир.

В срещата с патриарх Неофит участваше и Симеон Сакскобургготски.

Нарече патриарх Неофит "моят приятел"

11,30 ч. - Христос воскресе. Така – на отличен български език,  папа Франциск поздрави българите в първото си официално изявление у нас. Радвам се, че се намирам в България - мост между Източна и Западна Европа, отворена врата към Близкия изток. Земя с древни християнски корени, каза Светият отец. Той съобщи, че малко по-късно ще се срещне с духовния водач на Българската православна църква патриарх Неофит, когото нарече „моят приятел”. Бог да благослови България, да я направи просперираща и благодентстваща, пожела Светият отец.

Радев: Имаме общи грижи и тревоги

11,25 ч. - Ваше светейшество днес с най-топли чувства ви посреща един открит и добросърдечен народ – народът на една от най-старите християнски държави, приел Христовата вяра преди 12 века. Това заяви президентът Румен Радев в официалното си изявление след срещата на четири очи с папа Франциск на "Дондуков" 2. Мотото на вашето посещение е „Мир на земята”. То ще отекне в целия свят и то от столицата на България, която носи християнското име София, каза още Радев.

ВИЖ ОЩЕ: Радев: Призивът за мир ще отекне по света от София

Езиковите и културни различия не са пречка народите да живеят в мир и да изповядват общи ценности, припомни Радев големия урок на светите братя Кирил и Методий. Ваше светейшество, Вашето посещение е едно от най-значимите събития в нашата нова история. То е още по-силно, защото ние споделяме общи грижи и тревоги. Грижите за опазването на мира и тревогата за милиони човешки същества в бедност, робство, сегретация и терор, заяви президентът.

На площад „Буров” пред сградата на президентството са представители на изпълнителната и законодателната власт, на дипломатическия корпус и вероизповеданията.

Папа Франциск целуна кръста на митрополит Антоний

10,45 ч. – Президентът Румен Радев посрещна папа Франциск пред президентството, където са опънати червени килими във формата на правоъгълник. Прозвучаха тържествените фанфари, с които Светият отец бе приветстван. След това почетният гвардейски оркестър изпълни химна на Ватиката и химна на България.

ВИЖ ОЩЕ: Папският марш и българския химн за Франциск пред президентството

Президентът представи на папата председателя на НС Цвета Караянчева, кмета на София Йорданка Фандъкова, външния министър Екатерина Захариева, началникът на кабинета на Борисов Румяна Бъчварова, началника на отбраната ген. Андрей Боцев и Западно и Средноевропейския митрополит Антоний. Папа Франциск прегърна и целуна митрополит Антоний, целуна кръста на гърдите на епископа.

Папски медали за Борисов

10,30 ч. – Папски мадали – златни и сребърни, от понтификата на Негово светейшество папа Франциск получи премиерът Бойко Борисов от Светия отец. Двамата разговаряха на четири очи в залата на правителствения ВИП на летище София. Борисов му подари му подари златовезана икона, омофор и българско кисело мляко. Знам, че баба ви ви е заквасвала мляко, каза Борисов. О, вие познавате историята ми, отговори му папата.

ВИЖ ОЩЕ: Папата развесели Борисов с виц за протокола и терористите

Златовезаната икона е на светите братя Кирил и Методий, чието велико дело главата на Римокаторическата църква отбеляза и в специалното си видео обръщение към българския народ в навечерието на посещението си у нас. Лентата, символизираща епископската власт – омофорът, впечатлява с украсата си. В краищата му са извезани златни кръстове, а в горната му част – образите на Свети Петър и Свети Павел. И двете икони се отличават с прецизна и фина изработка, както и с вложените златни конци. Те са дело на българско ателие за богослужебни одежди.

Светият отец благослови български деца

10,05 ч - Папа Франциск благослови четири български деца облечени в народни носии, които с цветя го посрещнаха на пистата на летище София. Точно в 10,00 ч. Светият отец стъпи на българска земя. Пред самолета с флаговете на България и Ватикана го очакваше шпалир от гвардейци край червен килим. Посрещна го лично премиерът Бойко Борисов. В момента двамата провеждат среща на четири очи в залата на правителствения ВИП.

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ПАПА ФРАНЦИСК ЧЕТЕТЕ ТУК

Папският самолет, наричан "Херцогски дворец Виджевано", кацна 10 минути по-рано, но рулираше на пистата, за да може Светият отец да слезе точно в 10 ч. На борда той мина покрай седалките на всички журналисти, за да ги поздрави лично и да размени по няколко думи с тях.

ВИЖ ОЩЕ: Къде да видим папата днес

Само 70 журналисти от цял свят имат право да се качат на самолета, с който папа Франциск идва у нас, съобщи Нова тв, която има екип на борда. 29-тото пътуване на папата зад граница е със свита от 35 високопоставени служители на Ватикана.

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай