120 млн. слушаха молитвата на папата от София /ОБНОВЕНА/

Франциск призова диалогът да стане общия ни път, а сътрудничеството - поведение. И поздрави представителите на различните вероизповедания у нас

120 млн. слушаха молитвата на папата от София /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

 120 млн. души по света  слушаха традиционната неделна молитва на папа Франциск, която този път беше отправена от София.

Светият отец поздрави представители на различни вероизповедания, след като се помоли пред иконата на Света Богородица от Несебър пред храма "Александър Невски". 

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ПАПА ФРАНЦИСК ЧЕТЕТЕ ТУК

Той започна своето традиционно неделно послание със слово за силата на вярата. "Когато си уморен от тъга и кавги, до теб е възкръсналият Иисус, който ти дава ръка да започнеш отначало", каза Светият отец.  И посочи, че вярата във Възкресението се поддържа от 2000 г. от пастири, които са отдали живота си на служението и не искат нищо за себе си. "Такъв е и моят предшественик папа Йоан XXIII, когото вие наричате Българския папа", посочи Франциск. Той каза още, че Анджело Ронкали, който  е живял в България до 1934 г., се е научил да цени българската църква и да поддържа добри отношения с другите вероизповедания. "Да му благодарим за вдъхновяващата интуиция", допълни папата. "Затова в името на икоменическия път ще поздравя и другите вероизповедания", каза още Франциск. Той посочи, че културата на диалога трябва да стане общият ни път, а сътрудничеството - поведение. 

"В храма "Св. Александър Невски" се помолих в спомена на светите братя Кирил и Методий, които са евангелизатори на славяните. Прегърнах моя брат патриарх Неофит. Да се помолим на Светата Дева, която дари импулса земята да бъде място на срещи. Ще се помоля пред иконата на Св. Богородица от Несебър, която  папа Йоан XXIII е носел винаги със себе си", каза още папа Франциск.

Традицията папата да се показва от прозореца на Ватикана, за да се види с очакващите го вярващи на площада пред катедралата "Св. Петър" във Ватикана, е от 1954 г., обясни теологът д-р Марко Скарпа пред БНТ. 

В неделя Негово Светейшество отправя своето неделно послание към хората, което е по най-наболелите теми по света - за емигрантите, за Брекзит, дори за зависимостта от мобилните телефони. И казва кратка молитва, която в последната неделя от Светлата седмица  е "Царица небесна" - за Света Богородица. 

Преди началото на молитвата пред катедралата "Александър Невски" Франциск поздрави хората, които го приветстваха и си направи селфи с някои от тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай