Папата отлетя за Скопие, Борисов го изпрати

Молитвата "Царице небесна" за първи път тя прозвуча от столицата на България

Папата отлетя за Скопие, Борисов го изпрати | StandartNews.com

Негово светейшество Папа Франциск, който пристигна на 5 май на апостолическо пътуване в България, отлетя тази сутрин за Северна Македония. Министър-председателят Бойко Борисов го изпрати на летище София.

Част от церемонията по изпращането бяха и представители на Националната гвардейска част.

Главата на Римокатолическата църква се качи в самолета на фирмата "Ал Италия" на летище "София". Заедно с него е и делегация от Ватикана. 

 

Папа Франциск пристигна на 5 май в София с папска свита, съставена от 35 души - най-висши представители на Светия престол. Сред тях бяха държавният секретар на Светия престол - кардинал Пиетро Паролин, както и кардиналите Леонардо Сандри и Курт Кох. 

По време на апостолическото си пътуване в България с послание за мир на Земята Папа Франциск посети София и Раковски. Светият отец имаше среща с президента Румен Радев, с гражданското общество и дипломатическия корпус. Главата на Римокатолическата църква се срещна с българския патриарх Неофит в Синодалната палата и отправи молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в катедралния храм "Св. Александър Невски". Хиляди вярващи - българи и чужденци, присъстваха на неделната молитва "Царице небесна", която Папа Франциск произнесе на площад "Св. Александър Невски". 

Молитвата "Царице небесна" всяка седмица се проследява в ефир от над 100 милиона вярващи от цял свят, а сега за първи път тя прозвуча от столицата на България. Около 12 000 души присъстваха на празничната Света литургия на площад "Княз Александър Първи", която Папа Франциск отслужи, като в нея участваха и българските католически епископи Христо Пройков и Георги Йовчев. 

И в София, и в Раковски - много вярващи бяха дошли, за да видят, чуят и да се докоснат до Папа Франциск, а някои от тях си направиха и снимки със Светия отец. Особено вълнуваща беше литургията в църквата "Пресвето сърце Исусово" в Раковски, на която Папа Франциск даде първо причастие на 242 деца. Първото причастие за децата е първата им среща с Господа, каза Папа Франциск в храма. 

Кулминация в апостолическото пътуване на Папа Франциск в България беше събитието за мир, която се състоя на 6 май на площад "Независимост" в София. На него присъстваха представители на различните вероизповедания в България, а главата на Римокатолическата църква отправи своето послание за мир към целия свят. Мотото на апостолическото пътуване на Папа Франциск в България носеше заглавието на енцикликата на Свети папа Йоан 23-и "Мир на земята" /Pacem in terris/, който е наричан "българският папа". Затова в официалното лого на апостолическото пътуване на Папа Франциск у нас беше изобразено земното кълбо, върху което нашият регион е озарен от особена благодатна светлина, а глобусът е обгърнат от надписа на енцикликата на Свети папа Йоан 23-и "Мир на земята" - на български и на латински език. 

Апостолическото пътуване на Папа Франциск в България беше 29-ото му посещение в чужбина след избирането му за глава на Римокатолическата църква през 2013 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай