Вторник,

Кой облича папа Франциск?

3154
Кой облича папа Франциск?
A
A
A

Името му е Раниеро Манчинели и от Втория Ватикански Събор до днес той създава папски одежди. Списъкът му с клиенти включва папа Павел VI, Йоан Павел II, Бенедикт XVI, а вече и папа Франциск. Папските дрехи се кроят и шият в семейния магазин на Манчинели в Рим .

Раниеро Манчели: Казула е облеклото, което папата носи по време на Свещената литургия. То вече е с променени размери, заради папа Франциск, който искаше да опрости одеждите, да бъдат по-евтини, не ярки и пищни.

Манчинели връчил на Франциск шапката, която той много пъти подава на поклонници при общите аудиенции.

Раниеро Манчели: Дзукето е малката, кръгла шапка. Епископите носят пурпурни, кардиналите - червени, а папата - бяла.

Откакто беше избран папа Франциск демонстрира свой собствен стил. Той е първият папа, който се появява без червената шапка. На тържествените церемонии той използва само папаската стола и митра.

Раниеро Манчели: Стола - това е символът на свещеника. Всички свещеници го използват, особени при литургии и изповеди. Той може да е в различен цвят в зависимост от литургиите. Може да е в зелено, червено, бяло и виолетово. Митра - това, което папа носи върху главата си. В миналото тя е била много пищна, но вече е опростена - по желание на папа Франциск. Палиумът е бялата вълнена лента с избродирани черни кръстове, която папата връчва на всички митрополийски епископи на празника на Свети Петър.

Около врата си папа Франциск избра да носи сребърно разпятие, което идва директно от рафтовете в магазина на Манчинели.

Раниеро Манчели: Папа Франциск носи кръст, който е получил като подарък през 1992 г., когато бил избран за епископ. Но човекът, който му го е връчил, го купи оттук. А що се отнася до Пръстена на рибаря, неговото значение е да обединява всички души по света.

Независимо, че създаването на папски одежди изглежда тривиално, папа Франциск успя да създаде собствен стил, който чрез простотата си изразява личността на Светия отец. За разлика от другите, той се отказа от известната марка за обувки "Прада" и стана първия папа, който води с обикновени черни обувки. 

Освен това има и друг интересен момент при стила на Светия отец. Когато става папа, Франциск взима черен маркер и на колата, която Ватикана му е отредила, пише името си на капака й. След това подава ключовете и казва: "Продайте я и с парите нахранете бедните". 

Във Ватикана се твърди дори, че папа Франциск е заменил златния пръстен със сребърен. 


Всички новини от категория Папа Франциск в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията