Къде да видим папата днес

Деца посрещат Светия отец на летището

Къде да видим папата днес | StandartNews.com
  • Деца посрещат Светия отец на летището
  • Главата на Римокатолическата църква идва със свита от 35 души

Деца в народни носии с цветя ще посрещнат папа Франциск на правителствения ВИП на летище София. Точно в 10 ч. самолетът на Светия отец ще кацне в столицата ни. На летището ще го чака премиерът Бойко Борисов. Двамата ще имат среща на четири очи в залата на правителствения ВИП.

Папа Франциск идва днес на апостолическо пътуване у нас. Утре, навръх Гергьовден, той ще бъде в град Раковски, където ще даде първо причастие на 240 деца, след което ще се върне в София за молитва за мир. След това папата заминава за Северна Македония.

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ПАПА ФРАНЦИСК ЧЕТЕТЕ ТУК

По време на посещението си главата на Римокатолическата църква ще бъде придружен от папска свита, съставена от 35 души - най-висши представители на Светия престол. Нивото на делегацията е още по-високо от обичайното за такива посещения. До папата ще са  държавният секретар на Светия престол кардинал Пиетро Паролин, кардинал Леонардо Сандри, префект на Конгрегацията за източните църкви, който отговаря за Католическа църква в България и неведнъж е посещавал страната ни, кардинал Курт Кох, председател на Папския съвет за насърчаване на единението между християните, архиепископ Едгар Пеня Пара, заместник-държавен секретар - с ранг вицепремиер, архиепископ Пол Ричард Галахър, секретар за отношенията с държавите - с ранг министър на външните работи, монсиньор Гуидо Марини, главен церемониал майстор на Папските литургични чествания, координаторът на папските пътувания монсиньор Маурицио Руеда и др.

След срещата с премиера Бойко Борисов на летището папа Франциск ще бъде посрещат и от президента Румен Радев. Пред входа на „Дондуков” 2 ще бъде отдадена почит към знамената, ще има представяне на  делегациите. Срещата на четири очи с Радев е в 11 ч. Половин час по-късно държавният глава и Светият отец ще произнесат речи пред дипломатическия корпус. След това папата ще отиде в Синодалната палата, където ще разговаря с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Главата на римокатолическата църква ще проведе тиха молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в катедралния храм „Свети Александър Невски“.

Точно в 13 ч. започва неделната молитва на папа Франциск на пл. „Свети Александър Невски“. Тя се казва  „Царице небесна“ и е първото основно събитие от програмата на Светия отец у нас, на което ще могат да присъстват столичани и гости на София.

„Царице небесна“ всяка седмица се проследява в ефир от над 100 милиона вярващи по цял свят. Този път тя ще се излъчва от столицата на България. Молитвата към Света Богородица носи името „Царице небесна“ в периода след Великден, докато в останалото време се нарича „Ангел Господен“. Докато папа Франциск я произнася, на сцената на пл. „Св. Александър Невски“ ще бъде изложена икона на Месемврийската Богородица.

Накрая папа Франциск ще направи кратко обръщение към света.


Второто основно събитие със Светия отец, на което ще могат да присъстват гражданите, е неделната литургия на пл. „Княз Александър Първи“. Това ще е най-масовото събитие с участието на папата, като на него ще присъстват повече от 7600 души. Литургията представлява традиционна католическа меса, на която освен католици от цялата страна, са поканени и представители на властите, както и на другите вероизповедания. Неделната литургия ще бъде много тържествена, организирана от папския церемониал-майстор монсеньор Гуидо Марини. Преди нея папата ще направи обиколка с папамобила.

Утре папа Франциск ще посети бежанския център „Враждебна“, след което в град Раковски ще проведе света литургия с първо причастие на 250 деца в църквата „Пресвето сърце Исусово“. С част от католическата общност Светият отец ще се срещне в църквата „Св. Архангел Михаил“ в Раковски.

Посещението на папа Франциск у нас ще завърши с молитва за мир на пл. „Независимост“ в София. Тогава Светият отец ще отправи своето послание за мир към целия свят, заедно с представители различни вероизповедания. Шест деца - техни представители, ще държат запалени факли, символ на мира. На сцената на събитието ще има маслиново дърво и рози, символ на България.

Главата на Римокатолическата църква ще бъде изпратен от премиера Бойко Борисов на 7 май сутринта.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай