Паметникът на съветската армия пред премахване, какво се случва

Експерти от район „Средец“ са изготвили констативен протокол за състоянието на Паметника

Паметникът на съветската армия пред премахване, какво се случва | StandartNews.com

Експерти от район „Средец“ са изготвили констативен протокол за състоянието на Паметника на Съветската армия в София, обяви във Фейсбук кметът на района Трайчо Трайков. „Вече е изпратен на областния управител с предписание за незабавни мерки за ограничаване на достъпа на граждани в близост до съоръжението чрез поставяне на строителна ограда и демонтиране на опасните елементи“, посочи Трайков.

По неговите думи има уверението на областния управител на София-град Вяра Тодева, че поверената ѝ администрация ще реагира адекватно. „За разлика от всички предишни случаи, когато подобни предписания, актове и заповеди са игнорирани или обжалвани по съдебен ред и не са изпълнявани, дори когато съдът е потвърждавал основателността им“, допълни районният кмет.

Трайчо Трайков съобщи още, че в писмо до дирекция „Сигурност“ на Столична община е поискал да предприемат мерки за спазване на условията в издаденото от тях съгласувателно писмо за провеждане на акцията пред съоръжението, които изрично забраняват поставянето на преместваеми обекти като шатри, палатки и други подобни.

На 9 август от „Левицата!“ направиха палатков лагер срещу премахването на Паметника на Съветската армия. На следващия ден към тях се присъединиха и представители на „БСП за България“ и на „Възраждане“. В съобщение до медиите на 11 август от областната администрация обясниха, че не могат да се ангажират с конкретен срок за преместването на паметника, с оглед на времето, което се изисква за приключване на процедурата.

С решение на Министерския съвет от 2 август бе променен статутът на Мемориален комплекс „Паметник на Съветската армия" в Княжеската градина в София от имот публична държавна собственост на имот частна държавна собственост. Това означава, че имотът е в управление на областния управител Вяра Тодева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай