Обрат! 1,6 млрд., взети от Асен Василев, се връщат в хазната

Кабинетът отмени решението за изкупуване на дълга на "Топлофикация София"

Обрат! 1,6 млрд., взети от Асен Василев, се връщат в хазната | StandartNews.com

Източник: МФ

Обрат с парното! Държавата няма да покрива 1,6 млрд лв. дълг на "Топлофикация София". 

Кабинетът "Главчев" отмени днес постановлението на правителството на Денков, с което взаманията на "Булгаргаз" и БЕХ от "Топлофикация София" за 1,6 млрд. лв. се прехвърлят на държавата. Това е станало по предложение на енергийния министър Владимир Малинов. 

Така в бюджета се връщат обратно 1,6 млрд. лв., които бившият финансов министър Асен Василев отдели за тази цел в първите дни на април. Това доведе до намаление на фискалния резерв до 6,7 млрд. лв.  

Този ход на Василев беше и заради решението на парламента да се запълни дефицитът във фонд "Сигурност на електроенергийната система", който депутатите оцениха на 1 млрд. лв., а те са 600 млн. С хода на предишното правителство в БЕХ се вливаха 800 млн. лв., а той от своя страна щеше да "дари" 728 млн. лв. на фонда. Сега ще трябва да се мисли друга схема за изпълнение на това решение на парламента. То беше взето, за да има пари, с които евентуално да се посрещне либерализацията на цената на тока на едро от 1 юли.

В съобщението на правителството се пояснява, че за вече отменената мярка е трябвало да се изпрати уведомление до ЕК, а това не е направено.   

Администраторът на помощта е длъжен да не въвежда мярката в действие до произнасяне на ЕК, че я разрешава или че мярката не представлява такава помощ.

Разпоредбата на чл. 108, ал. 1 от закона за държавния бюджет предвижда, че въз основа на акт на Министерския съвет, по предложение на министъра на енергетиката, държавата може да придобие вземания на „Български енергиен холдинг", и „Булгаргаз" , от „Топлофикация София", с номинален размер до 1,6 млрд. лв., по цена, определена от независим оценител, при спазване на законодателството в областта на държавните помощи. При тази фактическа обстановка съществува реална възможност, при уведомяването на Европейската комисия, тя да определи мярката като държавна помощ, мотивира предложението си енергийният министър Малинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
12 Коментара
БайХой
преди 2 седмици

Продължавам да не разбирам защо Топлофикация не си плащат сметките, но събират пари от потребителите си? При това събираемостта била 95%. Какво се случва с тези пари, които им влизат по сметките?

Откажи
Милица
преди 2 седмици

Явно там се правят шашми,но добре покрити.Откакто се помня,все затъва финансово Топлофикация.Какво стана с Вальо топлото.Къде се спотаи този герой на прехода.Ни чули,не видели.Да не е на някой остров.

Откажи
Възмутен
преди 2 седмици

Целият български народ НЕ е длъжен да плаща на Софиянци да стоят на топло! Кой я е измислил тази глупост, с нашите пари от данъците да им плащаме Топлофикацията! Това е наглост!

Откажи
Право на мнение
преди 2 седмици

Сега герберастията ще окраде 1,6 млд лева, които се върнаха в бюджета.

Откажи
Българин
преди 2 седмици

А теб затова ли те е кахър,значи ако пп дб действа незаконно всичко е наред,а че впоследствие че целият народ ще плаща за това тройно ,не те боли.А защо ли мъ.Р. шо

Откажи
Ккскоо
преди 2 седмици

Ще ти откраднат празната глава!!!Василев щеше да ги краднеее тъпако!?

Откажи
То е ясно
преди 2 седмици

Шиши се е нахъсал да опука цялата държава, КТБ ще е като капка в морето.

Откажи
Танас
преди 2 седмици

Не само ще ги окраде но и ще фалират Топлофикация София и ще я подарят на Питкерн.

Откажи
23 см
преди 2 седмици

Дреме ми на кypy за топлофикация софия.софия НЕ Е БЪЛГАРИЯ,а изцъкления гейзер ТРЯБВА ДА КОПАЕ В УРАНОВИТЕ МИНИ,НЕ ДА ГО ПОКАЗВАТ НАВСАКЪДЕ

Откажи
Пламбо
преди 2 седмици

От 2009 г. се точи сагата с продължаващите да се трупат борчове на "Топлофикация София" за доставен от "Булгаргаз" природен газ, които БЕХ покрива към дъщерното си дружество, а парното започва да дължи на него. Некадърното управление на герберастите.

Откажи
Ккскоо
преди 2 седмици

Айде и тоя с/у Герберистите ....а ей хора всички са крадци бе ...тирбушони глупави!Всички и с гъза крадат и мамят....герберисти, пепеисти, депесари, възрожденци..и т.н...Всичките ти го мушат целия бе овни с очните!!

Откажи