Новините с продължение - най-важното за 21 юли е тук

От новият закон за КПКОНПИ до мерките против коронавируса

Новините с продължение - най-важното за 21 юли е тук | StandartNews.com

Кои са важните теми за 21 юли? Кои са събитията, които отново ще предопределят дневния ред на управляващи, опозиция и на обществото като цяло?

За вас сме събраливажните теми с продължение, които ще бъдат във фокуса и днес. 

Ще има ли правителство

Вчера станахме свидетели на обрат в позицията на "Има такъв народ". След консултациите с БСП, партията на Слави Трифонов даде знак, че приема всички условия на социалистите и "Продължаваме промяната". От ИТН обявиха, че нямат нищо против кандидатурата на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ и замълчаха за премиер Асен Василев. Две уловки обаче станаха ясни след разговорите. ИТН приема гласуването на процедулни правила за избор на нов шеф на КПНОКПИ, което ще се случи със старта на пленарното заседание в петък. 

"Настояваме за избор на нов председател на КПКОНПИ. Искаме го още от януари, когато Цацаров си подаде оставката", уточни Ива Митева.

Ако най-късно в понеделник БСП не отиде при Радев с номиниран премиер, който до една седмица да излъчи правителство, което парламентът да одобри, времето няма да стигне за избирането на нов шеф на КПКОНПИ. ИТН бяха категорични, че няма да подкрепят кабинет, в който участват Кирил Петков и Асен Василев или само един от двамата. От своя страна път ПП бяха заявила, че няма да са с един кабинет с ИТН, защото провалили управлението на Кирил Петков, изтегляйки министрите си. 

Законът за КПКОНПИ

Правната комисия в НС прие на първо четене законопроект за противодействие на корупцията. Заседанието продължи почти до полунощ на 20 юли. 14 бяха гласовете "за", четирима гласуваха "против" и трима - "въздържали се". Народните представители от ГЕРБ гласуваха "против". Проектът бе внесен от всички народни представители от "Продължаваме промяната".

Предстои да има и обществено обсъждане.

Законопроектът предвижда структурни промени в Антикорупционната комисия, като идеята е тя да бъде разделена на две структури. Едната да има разследващи функции, а другата да се занимава само с отнемане на незаконно придобитото имущество. Законпроектът се превърна в едно от условията на "Продължаваме промяната", за да участват в разговорите за съставяне на нов кабинет.

Мерките срещу коронавируса

Според данните от министерството на здравеопазването положителните тестове за коронавирус в страната се увеличават и поради това се налагат някои мерки за борба с разпространението на заболяването. Така например Ямбол и Хасково са първите области, които се съобразиха с ограниченията от наскоро приетия пандемичен план, след като въведоха задължителни маски и в градския транспорт. В София град и в Бургас маските са задължителни само в здравни и социални заведения, въпреки че заболеваемостта при тях надхвърли 250 заразени на 100 000 души население.

От днес във Варна и областта връщат маските в здравните заведения, аптеките и оптиките, както и здравните кабинети в детските градини и ясли. Локалната заповед е на РЗИ и ще важи до 31 август. Връща се и изискването за спазване на социална дистанция на обществени места от 1.50 м, където има струпване на хора за всички, които не живеят в едно домакинство.

Работодателите също трябва да организират работния процес спрямо новите временни по-строги мерки.

Въпреки набиращата скорост нова вълна здравните власти уверяват, че до по-рестриктивни мерки няма да се стигне, а системата е подготвена да посрещне пика ѝ. По темата може да прочетете мнението на здравния министър в оставка Асена Сербезова тук.

Газът за Европа

Темата с газа за Европейският съюз става все по-актуална. Вчера Урсула фон дер Лайен заяви, че трябва да се подготвим за потенциално прекъсване изцяло на руския газ, и това е вероятен сценарий. В случай на извънредна ситуация с газовите доставки в общността ЕК планира да наложи задължителните цели за пестене на синьото гориво, ако доброволните мерки се окажат недостатъчни.

Комисията призовава европейските страни доброволно да намалят потреблението си на газ между 1 август 2022 г. и 31 март 2023 г. с най-малко 15% спрямо средните нива на потреблението им през последните пет години. 

Предстои държавите от ЕС да разгледат плана на комисията. За приемане на предложението е необходимо квалифицирано мнозинство от 15 членки на Евросъюза, или от страни, представляващи поне 65% от населението на му. По темата, разбира се може да прочетете повече тук.  Възможен ли е най-лошият сценарий за ситуацията с газа или паниката се създава с определена цел, за да обслужва нечии интереси, прочетете в коментара на Даниела Димитрова тук

Защо тази година не стигат парите за археологически разкопки и победа ли е постигнатото досега със Северна Македония? Проф. Николай Овчаров, който на 19 юли стана на 65 г., направи своята равносметка пред "Стандарт". Предлагаме ви да прочетете разговора на Ангел Карадаков с проф. Николай Овчаров тук.

Припомняме ви и една история от миналия брой на в-к "Стандарт" за преродената Ане Франк. Повече за шветската писателка Барбро Карлен, описваща себе си като преродената Ане Франк, вижте тук.

Новините с продължение може да следите и на нашата страница във Facebook.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай