Сряда,

Сербезова каза дали ще има нови ковид мерки в страната

От: Редакция -
1744
Сербезова каза дали ще има нови ковид мерки в страната
A
A
A

"Не може да има затваряне на бизнеси, ограничаване на движението в рамките на страната заради повишената заболеваемост от COVID-19", заяви в "Още от деня" на БНТ1 министърът на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова и обясни, че това е гарантирано с промяна в Закона за здравето.

Натовареността на болничната система в този момент не е голяма и затова се прилага регионален подход. Така няма да има необходимост от национални мерки.

"Към пандемията не бива да се подхожда със страх и не бива да се всява паника. Следва да се наблюдава в един разумен порядък и със съответните прогнози, които стъпват на математически модел", посочи проф. Сербезова.

По думите ѝ има скрита заболеваемост и нивото на тестване в страната е ниско.

"Този факт обаче е предвиден в математическото моделиране. Има методи за екстраполация на данните", допълни Асена Сербезова. Според нея в България нагласата на хората е да се тестват при изявени симптоми, което също обуславя скритата заболеваемост.

С ръководството на НЗОК се коментира за антигенните тестове да бъдат осигурени направления през личните лекари и в най-скоро време ще има решение на този въпрос, обясни проф. Сербезова.

Тя подчерта, че кампания за ползата от ваксинацията срещу COVID-19 се прави трудно, когато е пропуснато ценно време. Затова е подходът с кампанията "Плюс мен". Отчете, че има повишение на броя на ваксинираните, който обаче корелира с повишението на броя на случаите. При необходимост ще бъдат разкрити още пунктове за ваксинация.

Проф. Асена Сербезова не се ангажира с прогноза кога ще има пик тази вълна. Посочи, че това много зависи от нашето поведение и от спазването на мерките, които са препоръчителни на етап 1 - дезинфекция на ръцете, носене на маски в болничните заведения, в социалните служби, в аптеките, спазване на дистанция от 1,5 м.

Тя коментира кои отделения ще могат да лекуват COVID-19, ако нуждаещите се от болнично лечение се повишат като бройка.

Министърът в оставка се спря и на проблема с възнагражденията на личните лекари и на сестрите и решението на съда да го стопира, като подчерта, че то не е окончателно. Освен това не се спира изпълнението на Националния рамков договор.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички