Вторник,

Ще трябва да пестим от газа! Какво предлага ЕК

От: Редакция -
1513
Ще трябва да пестим от газа! Какво предлага ЕК
A
A
A

Задължително пестене на таз за всички страни членки на ЕС, предложи Европейската комисия. Единественото условие е това да се случи е ако проблемите с доставките се влошат и се стигне до извънредна ситуация. 

"Трябва да се подготвим за потенциално прекъсване изцяло на руския газ, и това е вероятен сценарий", заяви фон дер Лайен на пресконференция в Брюксел. В случай на извънредна ситуация с газовите доставки в общността ЕК планира да наложи задължителните цели за пестене на синьото гориво, ако доброволните мерки се окажат недостатъчни. Комисията призовава европейските страни доброволно да намалят потреблението си на газ между 1 август 2022 г. и 31 март 2023 г. с най-малко 15% спрямо средните нива на потреблението им през последните пет години.

Предстои държавите от ЕС да разгледат плана на комисията. За приемане на предложението е необходимо квалифицирано мнозинство от 15 членки на Евросъюза, или от страни, представляващи поне 65% от населението на му.

Потокът на руски газ към европейски клиенти е намалял по вина на самия Запад, заяви междувременно руският президент Владимир Путин, предупреждавайки, че доставките може да продължат да се свиват. Изявлението на Путин засили още повече напрежението върху ЕС, който се опасява, че Русия може да спре газовите доставки, за да провокира икономически и политически хаос в Европа през зимата, отбелязва Асошиейтед прес. Путин каза пред руски медии в Техеран, където разговаря с лидерите на Иран и Турция, че количествата газ, транспортирани по газопровода "Северен поток-1" до Германия, ще продължат да спадат - от 60 милиона до 30 милиона кубични метра дневно или около една пета от капацитета на съоръжението, ако бързо не бъде сменена турбина. Той допълни, че Русия би могла да пусне в експлоатация завършения неотдавна "Северен поток-2", но само с половината от планирания му капацитет, тъй като останалите количества газ се използват за вътрешни нужди. Руският лидер също така предупреди Запада, че планът за ценови таван на руския петрол като част от санкциите срещу Москва заради инвазията в Украйна ще дестабилизира световния петролен пазар и ще доведе до скок на цените.

"Чуваме някакви налудничави идеи за ограничаване на обемите руски петрол и лимит за цената на руския петрол. Резултатът ще бъде същият - повишаване на цените. Цените ще скочат до небето", заяви той.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие решение на свое заседание, с което изиска спешно информация от държавните дружества относно мерките, които предприемат за предотвратяване на криза с доставките на газ през зимния период, съобщиха от регулатора. Комисията задължи обществения доставчик "Булгаргаз" да публикува информация за необходимите и неосигурени месечни количества природен газ, както и необходимите капацитети през трансгранични съоръжения за пренос до българския пазар за покриване на потреблението за следващите 12 месеца. По този начин всички пазарни участници ще имат необходимата информация и достатъчно време, за да предоставят най-добрите си оферти към "Булгаргаз".


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com