Нови промени за шофьорите. Засягат всички

Честите поправки на Закона не дадоха желания резултат, каза Халил Летифов

Нови промени за шофьорите. Засягат всички | StandartNews.com

Нови промени за затягане на контрола над шофьорите обсъжда парламента. За да се намали пътният травматизъм, ще се дискутират предложенията на народни представители за промени в Закона да движение по пътищата. В рамките на работни групи, след това в Комисията по транспорт,  те ще  бъдат гледани и  представени в пленарна зала. 

Председателят на транспортната комисия Халил Летифов ги определи като дискусионни. България е сред водещите страни в Европа по отношение на черната статистика от гледна точка и  на смъртността и на травматизма. Според него трябва да се обърне  внимание и  на превенцията и да има по-засилен контрол на пътя:

"В момента изтече срокът за предложения за промени между двете четения, има доста предложения за промени. Те трябва да дадат обработени, да се получат становища. тепърва ще видим кое ще бъде подкрепено.

Надявам се промените да дадат така желания от всички нас резултат - намаляване на смъртните случаи и травматизма. Но трябва да отбележим и че честите промени не дадоха желания резултат. Затова трябва да подходим по-отговорно от гледна точка на превенцията, на рекламната кампания, поведението на всички участници в движението и след това - да има контрол. Това означава спасени човешки животи".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
15 Коментара
Гецата
преди 5 месеца

Тоя дали разбира нещо от транспорт или е карал каруца на село?

Откажи
Романов
преди 5 месеца

Каруца притежава само кмета на селото. Този е карал само ръчна количка.

Откажи
Марта
преди 5 месеца

Първо справяне с корупцията при КАТ-ите. Затягането да дойде при тях и при вас, господа Депутатчета.

Откажи
Иво Карагеоргиев
преди 5 месеца

А какви мерки ще се вземат за автомагистрали и национални пътища без маркировки на асфалта, объркващите и често противоречащи си знаци, опасните дупки......Няма да ми стигнат редовете, да опиша безобразията по пътищата по вина на държавата

Откажи
Иванов
преди 5 месеца

Трябва да се направи платформа за сигнали от видеорегистратори. Трябва да е лесно подаването им и с гарантирана безопасност за подаващият. Не мисля, че е невъзможно създаването на "досие" на шофьори, срещу които сигналите са значително количество. Трябва да се променят законите, така че да може да се търси отговорност по този съвременен начин. Кои ще са основно против - "щатните" нарушители, потенциални убийци на пътя.

Откажи
Христов
преди 5 месеца

Съмняват се, че това в БГ са магистрали! Поогледайте се около вас и ще се убедите. Вижте Франция, Испания, Италия, Австрия! Една Албания е по добре от нас. Румъния също само тук се краде Безбожно! Засрамете се най после, а не както щраусите . С главите в пясъка! Но в Циганистан е така, до както не се надигне СТАДОТО Заспали!

Откажи
Надежда
преди 5 месеца

А тей като затягане положението от към шофьорите кога ще се оправят пътищата ни да са както в чужбина не дупка до дупка ????

Откажи
Дддд
преди 5 месеца

Тоя мазен турцчин да ходи във Турция да прави закони във България не ни трябват още емигранти Украинците ни стигат...

Откажи
Дедовия
преди 5 месеца

Абе половината цигани с беемветата не могат са четат на български, как са взели книжку, алоу? Какви мерки ще ми вземате, като 80% от шофьорите не са чували за Закон и Правилник? Някой да зачита знаците и маркировките? Мерки ще ми вземат!

Откажи
Дръндрън
преди 5 месеца

Всички ш.книшки след90та на проверочен Чисто нова тр.полиция,без КАТ.

Откажи
Нели
преди 5 месеца

Смятам,че не трябва да има превилигировани персони,за които законът не важи. Когато се движим по главен път и има път без предимство в прав участък,където има видимост и съответно няма чакаща кола,да няма забранителен знак 50 или 60 ,а по-скоро предупредителен такъв. Когато обаче пътят без предимство е зад завой,знакът да бъде задължителен и да има огледало за видимост,каквото има например на прохода Шипка. Шофьорските курсове трябва да са с по-голяма продължителност ,поне 2 месеца,за да се произвеждат по-опитти млади шофьори. Във всеки областен град да има полигони,за да може родителите,които искат да учат децата си преди 18г.в.,да могат да го правят на безопасно място.

Откажи
Рамзес
преди 5 месеца

Хора, най-големите и най-чести проблеми на пътя са породени от мудните шофьори. Не може на главен път при ограничение 90 км/ч да се тътри с 60, щото да не харчи много гориво, а останалите на пътя кучетата ги яли! Време е да има глоби и за тези простаци! Заради тях стават опасни изпреварвания, някои с фатален край.

Откажи
Христов
преди 5 месеца

Отсечката с. Граматиково - Босна общ. Малко Търново е най-безопасния в БГ! С повече от 20 км.не може да се кара! Този ако я мине веднъж ще остане с усещането че язди на дядо си магарето!

Откажи
Тоя бритчет от кой район беше?
преди 5 месеца

Някое транспортно лоби го е турнало в транспоръта!

Откажи
Господин
преди 5 месеца

Докато има въпроси от КАТ ...Ами но ла прайм сега нищо няма да се промени! Освен това докато се продават удостоверения или дипломи за образование ще има хора които въобще нямат представа какво правят на пътя! От абсолютно голяма важност е и самосъзнанието и самоконтрола! Да се кара безразсъдно със 100 и повече километри в населено място е необяснимо безразсъдство! Такива водачи трябва завинаги да бъдат лишени от книжка и повторно явяване на курсове!

Откажи