Нова лична карта? Две важни промени

Облекчения за деца и пенсионери

Нова лична карта? Две важни промени | StandartNews.com

Две мерки за намаляване на административната тежест за гражданите при вадене на документи за самоличност, предвиждат промени в Закона за българските лични документи, внесени от депутати от „ПП-ДБ” в Народното събрание.

Едната предвижда, ако човек вече има издаден личен документ, да може да се идентифицира с него за издаване на последващ такъв, вместо да носи акт за раждане, дори личната му карта или паспортът да са с изтекъл срок на валидност. Пример за такава ситуация е подновяването на паспорта на дете, на което предишният е изтекъл. Този документ, въпреки че е с изтекъл срок, дава по-висока гаранция за самоличността на човек от акта за раждане заради снимката и защитните елементи, смятат депутатите, вносители на промените.

Втората промяна предвижда да се ограничат органите, приемащи заявления за нови документи, да изискват копия от акта за раждане. Тази практика създава проблеми заради липсата на копирни устройства в местата за вадене на лични документи, пише в мотивите към законопроекта.

Освен това с промените се предлага в МВР да не се съхраняват данни за пръстовите отпечатъци на хората, които те са дали, когато са си вадили лични документи. Това ще става само ако те изрично са заявили, че искат отпечатъците им да се съхраняват, за да могат в срок до 59 месеца от снемането им онлайн да заявят издаването на нов личен документ.

Пръстовите отпечатъци са специална категория лични данни и като такива трябва да бъдат съхранявани само ако има непосредствена нужда за това, аргументират се депутатите. В същото време тяхното централизирано съхранение създава рискове, като например изтичането на база данни на частна компания във Великобритания през 2019 г. с пръстовите отпечатъци на 1 млн. души.

Друг законопроект – на депутати от ГЕРБ, предвижда по искане на хора, навършили 70 години, да може да им се издава лична карта със срок на валидност 30 години. За целта България трябва да уведоми граничните служби на всички държави членки, че ще бъдат пуснати документи с по-дълъг от 10 години срок на валидност, пише в него.

С промените се предлага още да отпаднат безсрочните лични карти. В него  е записано, че на лица от 14- до 18-годишна възраст със срок на валидност 4 години, а на лица от 18- до 58-годишна възраст със срок на валидност 10 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
6 Коментара
тодор
преди 2 месеца

Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим:--- https://do.my/bluestone

Откажи
Румен
преди 2 месеца

Идиот, тук не е еротичен сайт, съобразява се. Кой се интересува от твоите химии. Да ти го начукам без вазелин

Откажи
Мухата Слон
преди 2 месеца

Не е луд който яде баницата ... Като нямат редактори на сайта така ще е ... А ние просто ще се откажем да четем коментарите! Или това е целта - не знам ...

Откажи
Ани Савова
преди 2 месеца

Пак някой ще лапне обществената поръчка,ясно е кой ще му я уреди.

Откажи
Справедлив
преди 2 месеца

Да ги направят безплатни и да ги сменят всяка година ако искат. Управниците ни са подлоги- нехранимайковци и никога няма да бъдат подкрепяни от обикновения народ.

Откажи
К. Л. М.
преди 2 месеца

Как може да се сменят всяка година лични карти? Много тежко болни на легло как ще си вадят лични карти? Изобщо не мислят политиците, а само дяволи в главите имат. Народа е време да си каже димата. Всички политици да си ходят! Само народа има думата.

Откажи