Небостъргачът в Лозенец с отклонения в книжата

Сградата се строи от фирма „Артекс“

Небостъргачът в Лозенец с отклонения в книжата | StandartNews.com

Строената в столичния квартал Лозенец сграда „Златен век“ е законна, но има отклонения в нейните книжа, заради които частично строежът трябва да бъде спрян. Това стана ясно днес от думите на шефа на строителния контрол арх. Иван Несторов, който свика нарочна пресконференция.

Небостъргачът се строи от фирма „Артекс“, от която обществени личности са си купили жилища на цени под пазарните.

Началникът на ДНСК беше категоричен, че сградата има издадени разрешителни книжа. С акт на главния архитект на столицата Здравко Здравков за промени в инвестиционния обект от 6 август 2018 г. автоматично е започнал да тече нов срок на разрешението за строеж. Не може да се каже докога е разрешението, докато не се произнесе Софийският административен съд. По случая тече и прокурорска проверка, уточни Несторов.

Последната проверка на ДНСК е констатирала няколко отклонения от одобрения инвестиционен проект, сред които по-значимото е по отношение на конструкцията на сграда. Става дума за това, че предвидените автомобилни платформи, които ще обслужват трите подземни нива за паркиране, не са били изпълнени като отвори в стоманобетонна плоча, съгласно одобрения конструктивен проект. Тези отклонения са основание ДНСК да издаде заповед за частично спиране на строежа.

Друга нередност, констатирана при проверката, е съвместяване на строителната и надзорната функции от инвеститора и по закон санкциите за надзорната фирма са от 30 до 150 хиляди лева, а за проектанта, упражняващ авторски надзор на част "Конструктивна", глобата е от 1000 до 10 000 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай