Нашето "Отчуждение" възхити Венеция

Документална лента грабна "Златен лъв" за първи път в историята

Нашето "Отчуждение" възхити Венеция | StandartNews.com

Венеция. След повече от 20 години отсъствие България се завърна достойно на 70-ия кинофестивал във Венеция. Дебютният филм на режисьора Милко Лазаров "Отчуждение" спечели два от призовете, раздавани на най-стария подобен форум в света. Филмът взе специалната награда "Европа синемас лейбъл", а Милко Лазаров бе отличен с приза за най-добър режисьор от Федерацията на европейските критици и критиците от Средиземноморския регион.

"Отчуждение" беше сред 12-те ленти, избрани за специалната програма "Венециански дни" в Седмицата на кинорежисьорите. "Не съм се вълнувал така от много отдавна, не само защото това е личен успех", сподели Лазаров минути след награждаването и допълни: "Българското кино е липсвало тук. Описаха нашия филм като много красив, а основната положителна критика е, че е много радикален. Тепърва ще осмисляме наградата. Убедих се, че няма никакви рестрикции, няма специална причина българските филми да не бъдат приети. Просто авторите трябва да са по-радикални и да правят нещата така, както ги усещат." В "Отчуждение" той събира гръцкия актьор Христос Стергиоглу и българските Мариана Жикич, Ованес Торосян и Китодар Тодоров.

За първи път в историята на фестивала голямата награда печели документален филм. "Златният лъв" отиде при италианския "Свещеният римски околовръстен път" (Sacro GRA) на режисьора Джанфранко Роси. Лъвчето остана на Ботуша след 15 години пауза. "Предишният приз бе печелен от режисьора Джани Амелио, а по-предишният - от Бернардо Бертолучи (сега шеф на журито), така че това за мен е невероятна чест. Маестрото беше изключително развълнуван, когато ми връчи наградата. Това я прави още по-важна", сподели Роси.

Бертолучи каза, че не си спомня някой от журито да е възразил "Златният лъв" да бъде присъден на Sacro GRA въпреки различията между критиците за 20-те филма в конкурсната програма. "Всички в журито почувстваха поетичната сила на творбата", каза Бертолучи.

Sacro GRA беше една от двете документални ленти, включени за пръв път в конкурсната програма на фестивала. Другият беше "Неизвестното известно" на американеца Ерол Морис, който не бе отличен. "Подборът на филмите подчертава колко мрачна и жестока е действителността, отчасти поради проблемите със световната икономическа криза", изтъкна директорът на фестивала Алберто Барбера. Някои от филмите бяха за кръвосмешение, насилие, детска проституция, дори некрофилия.

История за семейство, в което баща сводничи на децата и внуците, си спечели други две от наградите. Лентата "Мис Насилие" донесе "Сребърен лъв" за режисура на гърка Александрос Авранас. Темис Пану за ролята си на бащата пък взе купата "Волпи" за най-добър актьор. Женският еквивалент на приза отиде при Елена Кота за "Улица Кастелана Бандиера" на режисьора Ема Данте. Големият полски режисьор Анджей Вайда получи почетния приз. Той представи последната си творба "Валенса - човек на надеждата", биографична лента за Лех Валенса, който също пристигна във Венеция за премиерата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай