Москов: Нужни са законови промени, за да се закрият ТЕЛК-овете

Москов: Нужни са законови промени, за да се закрият ТЕЛК-овете | StandartNews.com

Хващам се на бас, че Борисов няма да се кандидатира за президент, категоричен бе Москов

София. "Подкрепям това, което казва министър Ивайло Калфин за това, че хаос в системата на ТЕЛК-овете има. Проблемът е, че когато човек има нужда от бърза и качествена трудово-лекарска експертиза, няма възможност да я получи. Друг проблем е, че когато бъде получена, невинаги съответства на здравното състояние на човека", заяви от ефира на Нова ТВ здравният министър Петър Москов по темата за ТЕЛК-овете и възможността те да бъдат закрити.

Москов заяви, че са нужни законови промени, за да се закрият ТЕЛК комисиите. "И все пак, докато системата е готова за такава промяна, ще трябва да мине време", заяви той.

"В момента в закона пише, че трудово-лекарска експертиза може да бъде дадена от лекари, които се занимават само с това. Няма нужда от сложни комисии, а има нужда от това всеки лекар специалист с определен ценз и трудов стаж да може да получи правото да издава експертизи", коментира здравният министър.

"Социалната придобивка е предмет на индивидуална социална анкета и това е втората част от философията на тази реформа. Медицинската експертиза от социалната придобивка трябва да се разделят", посочи Москов.

В момента в Министерството на здравеопазването тече финализирането на юридическата обосновка на това лекари, отговарящи на определени критерии, да могат да дават трудова-лекарска експертиза.

По повод изказването на премиера Бойко Борисов за възможността за жена президент Москов коментира: "Борисов няма да бъде кандидат за президент и съм готов да се хвана на бас с всеки. Заявката за жена президент е още едно послание в тази насока".

След споменаването на коментарите, че Реформаторският блок "е преял" с власт, Москов покани екип на сутрешния блок в своя кабинет да прекара една седмица с него по задачи, за да види точно какво "яде" той. Относно изказванията на Лютви Местан, лидер на ДПС, че предстоят нови предсрочни парламентарни избори, здравният министър заяви, че всичко зависи от стабилността на кабинета и възможността на правителството да управлява, а не от ДПС и Местан. "Хубавото е, че това, което той говори, няма значение за управлението на страната", посочи министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай