Министърка издаде. Ще има ли увеличение на минималната заплата

Нашата политика е да инвестираме в работната сила, каза още Шалапатова

Министърка издаде. Ще има ли увеличение на минималната заплата | StandartNews.com

Министерството на труда и социалната политика не застава зад позицията, че размерът на минималната работна заплата трябва да бъде замразен. Това коментира министьрьт на труда и социалната политика Иванка Шалапатова в  по Би Ти Ви.

"Работодателите казват че може да вдигат нивото на заплатите, но ако няма производителност? Искаме двете страни да намерят пресечна точка, работата на министерството е да баланира", каза тя.

Според нея в момента текат много активни дискусии за критериите, които могат да формират размера на минималните работни заплати вбъдеще.

418 хил. работят на минимална работна заплата. 10% от работещите са работещи бедни, каза тя и добави, че по тази причина е стартирала възможността хората да развиват дигитални умения. Политиката ни е за безработни, демотивирани, те са обект на грижа от наша страна. Не може да продължаваме по този начин. Работната сила да не притежава уменията, които бизнесът тьрси, каза Шалапатова.

Нашата политика е да инвестираме в работната сила. Има издадени 25 хил. разрешителни за работа на чужестранни лица. Отново има критика към тази политика, каза тя.

Откакто сме обявили последната публикация имаме 780 заявления от работодатели, обясни Шалапатова. 

По думите й за пръв пьт от 6 години са вдигнали месечната подкрепа за семейства с деца с увреждания. Не гледаме на тези средства като социален разход, а инвестиция. 

Не сьм информирана, че няма да бъда част от бъдещия екип на г-жа Габриел. Това обаче е решение на нея. Така министьрката отговори на въпрос дали ще остане министьр след ротацията.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай