Майки отказват ваксина за детски паралич

Майки отказват ваксина за детски паралич | StandartNews.com

София. Все повече родители отказват да ваксинират децата се срещу полиомиелит и това може да има сериозни последици. За това предупреди проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Обикновено от имунизацията се отказват образовани майки, които доста четат в интернет. Искам да им обясня, че заради това децата им може цял живот да са в инвалидна количка, каза проф. Кантарджиев.

Ваксината срещу полиомиелит не е единствената, от която се отказват родителите. Специалистите са установили, че не всички слагат и ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ДТК). Заради това в детските градини има и все повече случаи на коклюш или магарешка кашлица, каза проф. Kантарджиев. При нея децата не могат да се отърват от разтърсващата кашлица в течение на седмици. Тя е съпровождана и с кръвотечение. "Има няколко задължителни ваксини - срещу полиомиелит, дифтерия, коклюш и хепатит и призовавам всички родители да ги спазват", заяви проф. Кантарджиев.

В момента в детските градини е пламнала и скарлатината. Освен това с три пъти са се увеличили респираторните инфекции в сравнение със септември. Техни причинители са риновируси и коронавируси, каза проф. Кантарджиев. Той добави, че засега няма изолирана нито една проба на грип в страната. Щамовете, които се очаква да плъзнат обаче, са добре познатите свински грип, "Брисбейн" и "Масачузетс".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай