Лошото време спря свалянето на загиналия в Балкана

Силният вятър и гъстата мъгла прекратиха акцията на планинските спасители

Лошото време спря свалянето на загиналия в Балкана | StandartNews.com

Лошото време спя акцията по сваляне на тялото на загиналия турист в Балкана. Силният вятър и гъстата мъгла прекратиха действията на планинските спасители по свалянето на тялото на туриста от Варна, който загина вчера в района на връх Жълтец в Стара планина.

От вчера насам планинските служби в Карлово, Сопот и Калофер помогнаха на няколко пострадали туристи, но в последните часове не са успели да завършат акцията, предаде БНР.

От Планинската спасителната служба предупреждават туристите да не предприемат преходи в Централна Стара планина заради лошото време.

Акцията се забави тази сутрин именно заради лошото време, но все пак тя започна от южната страна на връх Ботев, но се наложи да бъде прекратена в ранния следобед.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов каза по-рано  за „Хоризонт“, че трупът на загиналия вчера турист и спътникът му, който е спасен и е в добро състояние, се намират в заслон „Ботев“. Там са и още двама туристи от Сопот, които също са в добро състояние.

Четиримата обаче не могат да бъдат изведени от планината заради лошите метеорологични условия.

Четиринадесет планински спасители от Карлово, Сопот и Калофер планираха да свалят на ръце тялото на загиналия турист. Времето е много лошо, с гъста мъгла, която затруднява акцията, а теренът е много тежък, разказа ръководителят на Планинската спасителна служба в Карлово Христо Стаматов. И обясни: „Не беше валял сняг от доста време. Имаше няколко дни дъжд и мъгла и там всичко е заледено. След връх Жълтец пътят е скален ръб, по който и от двете страни на движението - от лявата и дясната страна като се движиш, са доста стръмни улеи. Подхлъзнеш ли се, става лошо не си ли екипиран добро или не внимаваш с времето. Тези 3-4 дни излъгаха туристите. Там горе неподготвените хора нямат работа“.

 

Инцидентът със загиналия турист стана вчера следобед. Той и пътникът му са правили преход от връх Ботев до хижа Добрила, когато в района на връх Жълтец загиналият турист пропада на 300 метра по склона. Инцидентът завършил с фатален край.

ВИЖ ОЩЕ: Известен DJ е загиналият под връх Ботев

При друг инцидент снощи планинските спасители от Ловеч, Троян и Карлово успяха да изведат от планината в район северно от връх Ботев друга група туристи, като трима от тях пострадаха тежко. Те бяха транспортирани в ловешката болница с множество травми. Директорът на лечебното заведение д-р Румяна Нановска съобщи, че тази сутрин те са транспортирани за лечение в болници в Плевен и София в добро стабилно състояние с множество наранявания.

ВИЖ ОЩЕ: Спасители: С хеликоптер щяхме да приключим за час

Общо пет бяха инцидентите с туристи в района на връх Ботев в Стара планина вчера.

ВИЖ ОЩЕ: Кметът на Априлци свидетел на драмата в Балкана

От Планинската спасителна служба предупреждават туристите да бъдат внимателни при преходите си в планината, да се съобразяват с метеорологичните условия и собствените си сили и да бъдат там с необходимата специализирана екипировка, защото именно липсата на специализирана екипировка е довела до тези инциденти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай