Известен DJ е загиналият под връх Ботев

Предупреждавали го да не прави опасен преход

Известен DJ е загиналият под връх Ботев | StandartNews.com

Известният DJ Emotion от Варна - Тодор Желязков, е загиналият турист в района на връх Ботев, съобщи Moreto.net.

ВИЖ ОЩЕ: Драмата в Балкана: Неопитност при адско заледяване

Трагедията станала вчера около обяд в района на връх Жълтец (Саръ кая), около 4 км. западно от връх Ботев. Двама туристи са тръгнали в посока хижа "Добрила", като планът им е бил да преминат през т.нар. алпийско било на планината.

ВИЖ ОЩЕ: Спасители: С хеликоптер щяхме да приключим за час

Загиналият Тодор Желязков и негов приятел са посрещнали нова година на хижа Тъжа, а на 1 януари са изкачили връх Ботев. На 2 януари са предприели преход в посока хижа Добрила. Мъж и жена, запознали се с тях на връх Ботев, часове наред са ги убеждавали да не предприемат рискования преход, става ясно от публикация в социалната мрежа, твърди Moreto.net.

ВИЖ ОЩЕ: Кметът на Априлци свидетел на драмата в Балкана

Част от участъка между връх Ботев и хижа Добрила, известен още като алпийското било на Стара планина, е изключително сложен и опасен в зимни условия и преминаването му изисква специални алпийски умения и екипировка. Двамата туристи обаче са нямали нито нужната екипировка, нито нужните умения и опит за да преминат по алпийския траверс на Балкана. Нещо повече, те дори не са знаели какво ги очаква, защото не са били преминавали по маршрута дори и през лятото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай