Драмата в Балкана: Неопитност при адско заледяване

Туристите били предупредени, че екипировката им не е подходяща

Драмата в Балкана: Неопитност при адско заледяване | StandartNews.com

Неопитност, съчетана с адско заледяване и силен студен вятър, е причината за драмата в Балката, при която при които загина турист, а други 7 пострадаха. Две спасителни акции едновременно бяха проведени във втория ден от новата 2021 г.

ВИЖ ОЩЕ: Кметът на Априлци свидетел на драмата в Балкана

Пострадалите туристи са били предупредени, че екипировката им не е подходяща, каза за бТВ кметът на Априлци инж. Тихомир Кукенски. Той е бил в хижа „Плевен“ и е станал свидетел на инцидентите и спасителната акция.

ВИЖ ОЩЕ: Спасители: С хеликоптер щяхме да приключим за час

„Около 2:30-3:00 ч. (следобед) забелязахме, че настъпи суматоха в хижата. Хижарят се разтича с бинокли, далекогледи. Оказа се, че алпинист, който се спуска от върха, забелязва момиче, което маха с ръка и бедства, помолило го да се притече на помощ. Притичвайки се на помощ на първата група, забелязва, че втората група изчезва от трасето, по което се спускат и се обажда на хижаря да ги потърси с бинокъла къде са спрели“, разказа Кукенски.

„Апелът ми е да не превръщаме Априлци от естествена северна порта на парк „Централен Балкан“ в портата към ада“, призова Кукенски. И допълни: „Много хора си мислят, че като си купят екипировка, могат да покорят планината като в „Нешънъл Джиографик“. Това е все едно да си купите въже и да мислите, че можете да вървите по него“.

„Не разбирам как трябва да призоваваме хората да не си го причиняват. (…) И вчера са ги предупреждавали хора и от връх Ботев и от хижа „Плевен“, че екипировката, с която са тръгнали, не е подходяща за условията, въпреки това са си го позволили. Планината вчера беше прекрасна, но да я гледаш от прозореца, а не да тръгнеш по бетонирания лед с котки“, заяви кметът на Априлци.

Не ходете на Млечния чал, призоваха спасителите. Условията в Балкана не са подходящи за преходи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай