Четвъртък,

Спасители: С хеликоптер щяхме да приключим за час

От: Стандарт -
Спасители: С хеликоптер щяхме да приключим за час
A
A
A

Ако имахме хеликоптер, спасителните операция в Стара планина щяха да завършат за час и половина, а те продължиха 11 часа, заяви директорът на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст Емил Нешев в „Тази неделя“ по БТВ.

ВИЖ ОЩЕ: Кметът на Априлци свидетел на драмата в Балкана

„Изключително болезнена е темата за липсата на хеликоптер за ПСС. (…) Не знам как са се чувствали пострадалите през това време, докато ги обработим, докато ги свалим долу до линейките. Да не говорим за рисковете, в които поставяме спасителите. Смятам, че отговорните лица и институции трябва да вземат мерки в крайна сметка. Това е поредният случай, в който липсата на хеликоптери се отразява до такава степен на нашата работа“, каза Нешев.

"Чувам, че първият хеликоптер ще го имаме пез 2023 г. А дотогава", пита той. 
И посочи, че темата за спасителните хеликоптери се повдига след инцидент в планината, но няколко дни след това отново се забравя.

Що се отнася до причините за тези инциденти в планината, особено през последните дни, те „са комбинирани. Подценяване на условията в планината и липса на информация за условията там. През последната година планините са пълни с хора, търсят начин да се раздвижат“, каза Нешев.

Не е имало възможност загиналият на 2 януари алпинист да бъде спасен. Той е загинал още по време на падането от нараняванията си, съобщи още директорът на Планинската спасителна служба.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички