Кметът на Априлци свидетел на драмата в Балкана

Момиче викаше за помощ, сподели Тихомир Кукенски

Кметът на Априлци свидетел на драмата в Балкана | StandartNews.com

Детайли за драмата в Балкана разказа кметът на Априлци инж. Тихомир Кукенски, който се оказал близо до мястото, на което бедствали туристите.

ВИЖ ОЩЕ: Спасители: С хеликоптер щяхме да приключим за час

„Вчера следобед бях със семейството ми в близост до случилото се. В един момент хижарите се разтичаха и се оказа, че един от спасителите е оказал първа помощ на две момчета и едно момиче, което е викало за помощ”, разказа инж. Кукенски, цитиран от ПИК. Спасителят случайно е видял момичето и е тръгнал да оказва помощ. От там започна всичко. Причините за станалото са, че лесно може да се забъркаш в коктейл от неприятности в планината заради самонадеяност, липса на екипировка и липса на ориентация в метеорологичните условия, продължи кметът. И обобщи: „Да, планината изглеждаше прекрасно вчера, картичка. Но като не можеш да я четеш тази картичка, става това, което стана вчера”.

За ситуацията разказа и дежурният в ПСС Иван Драгошинов. „Състоянието на пострадалите, които са настанени в болница, не е било добро”, каза Драгошинов.  За късмет, наш колега е бил наблизо е започнал да оказва много бързо помощ и е извлякъл  първата двойка. Пострадалите имат политравми – крак, рамо охлузвания, съобщи спасителят. При този лед и това жестоко падане има травми и това е нормално. Когато човек попадне в такава ситуация и всичко е заледено, лесно се получава това. Нормално е да помислиш в криза в планината, че можеш да се върнеш. Започва обаче низ от грешки и се стига до инциденти, каза още Иван Драгошинов.

Отдавна не ни се беше случвало няколко акции едновременно, паралелно да провеждаме както стана сега. Тази сутрин в 05:40 часа хората ни бяха на терена и се изнасят към връх Ботев и от там ще приберат тялото на починалото  момче, съобщи спасителят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай