Сряда,

Къщите за гости заети за празниците

От: Мартина Суботинова -
A
A
A

Две трети от местата за настаняване са заети за Коледа и Нова година, сочат данни на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ). Въпреки новите разпоредби и студентите ще празнуват, но този път в къщи за гости. Те обаче ще бъдат следени за броя на гостите и спазването на противоепидемични мерки.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова сезира Комисията за защита на потребителите (КЗП), МВР и регионалните здравни инспекции за спешни проверки. Те ще се извършват в периода около студентския празник (7 - 8 декември).

Сакнкции за хотелите и къщите за гости ще има и в случай че на инспекторите от комисията не бъде предоставено удостоверение за категоризация, туристическият обект се затваря, докато не бъде категоризиран, и се налага санкция 1000 до 10 000 лв. При липсва на информация пък глобата е между 500 и 1000 лв.

Според последната разпоредба на здравния министър проф. Костадин Ангелов се преустановяват посещенията в заведенията за хранене и развлечения, а също и частните партита за повече от 15 души.

По думите на председателя на Съюза на туристическия бизнес в Банско и зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Малин Бистрин потребителите не биха предпочели туристическа услуга, без да се хранят в ресторанта на хотела. „Така хотелите се обричат да загинат в този период", коментира той, като допълни, че от сектора са готови да работят на 30 или 50% от капацитета на ресторантите само за своите гости.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички