Костите на Самуил разпознати по счупена ръка

След проучвания, става ясно че това са останките на цар Самуил

Костите на Самуил разпознати по счупена ръка | StandartNews.com

Откритията на гръцкия археолог професор Николаос Муцопулос при разкопките в базиликата „Свети Ахил“ на едноименния остров в Малкото Преспанското езеро включват четири погребения, три от които са ограбени още в Средновековието.

След проучвания, става ясно че това са останките на цар Самуил, на сина му Гаврил Радомир и на племенника му Иван Владислав.Едно от доказателствата е установената фрактура на лявата лакътна кост, която е зараснала накриво под ъгъл от 140 градуса. Тази находка заедно с данните за възрастта и ръста на погребания дават възможност на Муцопулос да заключи, че това е тялото на българския цар Самуил. Според историческите извори

  • българският владетел е бил ранен

в ръката през 997 г. в битката при Сперхей. След смъртта си в 1014 г. той е бил погребан точно в църквата “Св. Ахил”.

В близост е открита и друга гробница, която според археолога е погребение на сина на Самуил, цар Гавраил Радомир, убит от братовчед си Иван Владислав през 1015 г. Във вътрешността на камерата са намерени останките на възрастен мъж и деца, което съответства на данните, че заедно с него са убити и наследниците му.

Гробът на самия Иван Владислав е третото разкрито гробно съоръжение, ситуирано в най-източната част на редицата. Иван Владислав загива през 1018 г. при обсадата на крепостта Драч.

Проф. Муцопулос прави и други важни открития. По колоните и стените той намира надраскани надписи с имена, които тълкува като споменавания на майсторите, издигнали сградата.

По-късно проф. Муцопулос разширява проучванията на острова и попада на останките на други, още по-ранни базилики. Датира ги в началото на Х в. и ги свързва по архитектурни особености с църквите от Костур. Тяхната

  • близост с редица храмове от Плиска и ВеликиПреслав

свидетелства, че е възможно те да са дело на княза-кръстител Борис I.

На съседния на “Св. Ахил” хълм Калето пък разкрива малката крепост, спомената от хронистите при описанието на острова.

Много интересни се оказват погребалните обичаи на хората от Мала Преспа през средновековието. В десетки гробове от Х-ХII в. се открива дребна монета, сложена върху тялото.

Това е известният от дълбока древност ритуал “Харонов обол”. Монетата се слага, за да могат мъртвите да платят на лодкаря Харон, който превозва душите през подземната река Стикс.

Едно от най-ценните трудове на Проф. Муцопулос по повод изследването на българската история е, че се свързват данни с категоричните факти от прочутия Битолски надпис.

Професорът умира през 2019 г. в Солун, погребан е в близост до музея, където се пазят откритите от него кости на цар Самуил.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай