Вторник,

Коронавирусът се мъчи да "излъже" ваксините

От: редактори -
A
A
A

Коронавирусът ще опита да надхитри ваксините и това най-вероятно ще се случи, защото мутира, коментира зам.-​директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред "България он ер". Тя все пак подчерта, че учените са по-бързи от вируса и реагират спрямо създалата се ситуация.

По думите ѝ темпът на ваксинация у нас е невиждан в сравнение с всякакви други ваксинации. „Тези проценти, които отчитаме, за нас са високи и все повече хора ще узряват за идеята какво благо е ваксината. Няма алтернатива – човек или ще се разболее, или ще се ваксинира. Няма да се мине метър“, подчерта тя. Според нея не може да се определи коя мутация е най-тежка. „Има мутации, които по-тежко протичат и по-бързо се задълбочава това протичане.

Още е рано да се прогнозира за четвърта вълна на заразата, тя обаче ще е неизбежна. Това няма да е край. Голяма част от хората ще са ваксинирани или преболедували.

Много по-често повторните заболявания протичат по-леко, защото хората има остатъчен имунитет, това е свързано точно с имунитета на конкретния човек“, заяви проф. Христова. От думите ѝ стана ясно още, че Ковид-19 е заболяване, което засяга целия организъм. „Истината е, че ваксинирането се понася леко и безпроблемно. Дори да има някаква реакция, тя е нищо в сравнение с протичането на болестта.

Всеки има право на решения и от това зависи здравето му и здравето на околните. Различните ваксини дават между 75 и 95% ефикасност и това е много висок процент спрямо по-старите ваксини“, обясни зам.-​директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички