Кораб с химически товар потъна в Дунав

Кораб с химически товар потъна в Дунав | StandartNews.com

Лом. Румънска баржа е потънала в Дунав в сряда към 13 часа, а информацията е съобщена от системата за ранно предупреждаване за инциденти по реката. Корабът е бил натоварен с 850 т торови препарати. Потънъл е при маневра на техническата част на румънското пристанище. То се намира на 200 км от устието на река Тимок при км 1040 по реката, съобщи Тони Тодоров, директор на ИА „Морска администрация" – Лом.

Няма опасност от замърсяване, каза още Тони Тодоров. Товарът не е обявен като опасен, а е опакован в тройно обезопасени чували. След Молдова Веке по реката има два шлюза, където водата забавя движението си и се утаява.

Въпреки това, ние предупреждаваме екипажите на преминаващите кораби да не ползват вода дори за миене на плавателните съдове, каза още директорът. Това е превантивна мярка.

Ако водата е замърсена, то тя ще навлезе в българския участък едва в петък към обяд. Течението на реката е с 5 – 6 км в час.

За инцидента са предупредени Басейнова дирекция – Плевен, агенциите „Морска администрация" и за проучване и поддържане на Дунав, службата за пожарна безопасност и защита на населението, АЕЦ – Козлодуй. МОСВ е поискало повече информация от външното министерство, за да бъдат взети съответните мерки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай