Кметът на София с радостна новина. Вдигат заплати от 1 април

След като вчера служители от сектора протестираха

Кметът на София с радостна новина. Вдигат заплати от 1 април | StandartNews.com

Един сектор ликува. От 1 април заплатите в столичното общинско здравеопазване ще бъдат увеличени с 35%. Това съобщи кметът на София Васил Терзиев. Увеличението идва, след като вчера служители от сектора протестираха пред сградата на общината с искане за достойни възнаграждения.

Увеличението на заплатите в детското и училищното здравеопазване ще бъде осигурено от държавата, а сумата за служителите в общинските болници от бюджета на общината.

„Бях доста внимателен в подхода, който сме избрали. Обяснихме го и на синдикатите, че е много популистко и удобно да се вмени на общината да доплаща за държавно делегирани дейности”, коментира Терзиев.

ГЕРБ-СДС направи контрапредложение - 20% от увеличението да бъдат осигурени от резерва на общината. „Следващите 10% даваме шестмесечен срок за разговорите с държавата. В случай че до шест месеца не бъдат осигурени от държавата, ние ще направим актуализация на бюджета”, посочи Георги Георгиев.

От БСП бяха категорични, че ще настояват за по-сериозни увеличения и достойно заплащане в сектора. Според тях средствата трябва да бъдат осигурени от бюджета на общината. „В нашия алтернативен бюджет предложихме едно сериозно дофинансиране на сектора от порядъка на 16 милиона, които всъщност обосновахме с необосновано занижените приходи на бюджета”, обясни Диана Тонова.

Според ИТН липсата на управленска програма и стратегическа визия за развитие на общината пораждат подобни проблеми в редица сектори. „Възможно е държавата да дофинансира, но предвид цялостната политическа обстановка ми се струва, че хората ще останат излъгани и няма да могат да получат това увеличение”, смята Пламен Данаилов.

Бюджетът на София предстои да бъде гласуван на заседание на СОС утре. В текстовете е заложено увеличение на възнагражденията в администрацията, в секторите транспорт, здравеопазване и култура.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай