Как ще избират ученици за лагер без пари? Вижте!

Програмата "Отново заедно" не можела да реши въпроса за заплащането на учителите по време на почивката

Как ще избират ученици за лагер без пари? Вижте! | StandartNews.com

Наколко типови критерии като например – продължителност на онлайн обучението, социален и здравен фактор ще препоръча МОН на училищата за избор на учениците, които ще летуват безплатно. Индикативни групи критерии ще бъдат включени в Националната програма „Отново заедно“ по предложение на социалните партньори. За нея са заделени 15 млн. лв. от държавния бюджет, които ще стигнат за шестдневна почивка на 30 000 ученици и придружаващи ги педагогически специалисти.

Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в средното образование поиска да бъде регламентирано и допълнително възнаграждение за ръководителите на ученическите групи в рамките на летните лагери. Образователният министър проф. Николай Денков обаче обясни, че това няма как да се случи. „Високо ценим труда на педагозите и отчитаме тяхното натоварване по време на тези пътувания. Заплащането в такива случаи обаче е системен, недобре регламентиран проблем, който стои от години и не може да бъде решен в рамките на конкретната национална програма“, разясни той.

По принцип при провеждането на организирани летни лагери туроператорите сключват граждански договори с придружителите. Така учителите получават и допълнително заплащане за поетия ангажимент, освен командировъчни и заплати. Затова социалните партньори предлагат и сега заплащането на ръководителите на групи трябва да се уточни в договорите между директорите на училища и туроператорите, които ще организират пътуванията. Образователният министър отхвърли тази възможност. „МОН не може да се меси във взаимоотношенията между тези два самостоятелни правни субекта“, каза Денков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай