Издирват мъжа, окъпал се в езеро "Окото"

Национален парк „Рила” го търси, за да го глоби

Издирват мъжа, окъпал се в езеро "Окото" | StandartNews.com

Национален парк "Рила" издирва мъжа, окъпал се в езерото "Окото". От парка призоваха всички граждани, които имат информация за туриста, да им окажат съдействие.

Целта е мъжът да бъде глобен. Санкцията може да стигне до 5 000 лв.

ВИЖ ОЩЕ: Влогърът Слави плаща глобата за Мусала в стотинки

Мъжът ще бъде глобен, ако бъде установен, съобщи  за „Фокус” д-р Стефан Кирилов, главен експерт към националния парк. Той уточни, че са предприети необходимите действия за събиране на информация към момента, защото сигналът не е бил насочен към Национален парк „Рила“, а е бил оповестен по медиите. От разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как мъж се къпе в най-дълбокото планинско езеро на Балканите - "Окото".

Има голям брой посетители, които са в района и се надяваме за съдействие от тяхна страна. Събираме информация и от колеги и съмишленици. Изготвят се доклади по случая. След събиране на необходимата информация ще преминем към действия, каза още д-р Кирилов. Той съобщи, че от началото на лятото има и други нарушения - навлизане с мотори в района на Седемте рилските езера и единични случаи на лов и риболов.

„Важно е туристите да се движат само по маркираните маршрути и да не навлизат във водните обекти, да не замърсяват районите отпадъци, да не се късат цветя и да не се безпокоят дивите животни, както и да не се пали огън“, съветва експертът, цитиран от бТВ.

ВИЖ ОЩЕ: Бедни Беър Грилс, защо не събори дюна?

Миналата година фондация "Нашият дом бе България", защото организира хоро в едно от Седемте рилски езера.

През уикенда гръмна още един скандал в парка. Влогърът Слави Панайотов също ще бъде глобен 5 000 лв., защото след негов призив 1500 последователи на канала му в YouTube изкачиха връх Мусала. На върха обаче се оказа, че нямат право да го правят, защото районът е зона защитена от човешко присъствие. Слави The Clashers обяви, че ще плати в 500 000 жълти стотинки.

Най-известната личност, глобена в парк "Рила" обаче остава британският пътешественик Беър Грилс, който яде жаби в планината, снимайки поредния си филм. Екоминистерството му наложи 3 санкции за над 12 000 лв.https://img-cdn.dnes.bg/d/images/photos/0408/0000408454-article2.jpg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай