Влогърът Слави плаща глобата за Мусала в стотинки

Само аз и британският пътешественик Беър Грилс сме глобени, с тази разлика, че аз жаби не съм похапвал, обяви The Clashers

Влогърът Слави плаща глобата за Мусала в стотинки | StandartNews.com

ФОТО: бТВ и "Марица"

В жълти стотинки ще плати влогърът Слави Панайотов глобата от 5 000 лв., която се очаква да му бъде наложена за инициираното от него масово изчакване на Мусала, в което се включиха 1500 негови последователи. 5 000 лв. са точно 500 000 стотинки. Намирам нещо символично в това, защото походът бе по повод достигането на 500 000 наши последователи, обяви The Clashers в новия си влог по казуса.

Пловдивчанинът помоли последователите си да му помогнат в събирането на голямата сума като гарантира, че ако глобата отпадне, средства ще бъдат дадени за благотворителна кауза. Ако наказанието все пак бъде постановено, както се закани шефът на парк "Рила" Красимир Андонов, всеки дарен лев отгоре, също ще отиде за благотворителност.

Слави The Clashers обяви и допитване сред последователите си дали да организира нов поход - от Министерски съвет до парламента, с който да изрази несъгласието си с опитите да не се пускат българи до върха, както и да поиска преразглеждане на крайно остарелите планове за управление на парковете у нас.

Единствено аз и британският пътешественик Беър Грилс сме глобени, с тази разлика, че аз жаби не съм похапвал, обяви Слави Панайотов.

Скандалът гръмна през уикенда, когато 1500 души изкачиха връх Мусала заедно с него. Но се оказа, че в тази зона на Националния парк "Рила" е забранено да ходят организирани групи от повече от 20 души. Затова Панайотов го чака глоба от 500 до 5 000 лева. Шефът на парка Красимир Андонов се зарече вчера да наложи максималното наказание. Според него Слави се държал грубо.

Не съм събирал пари от участниците в мероприятието, не съм създавал туристическа група, категоричен е Слави. Той разказва, че по повод достигането на 500 000 абоната на влога му е обявил в интернет, че на определената дата ще е на лифта и чака своите приятели да изкачат върха. Горе обаче ги чака изненада.

„Дойде едно момче и каза ако може да отида с него. Даже не разбрах кой е и защо е. Просто дойдоха вдигнаха ме и казаха: „Елате с нас". Аз настоявах през целия път да разкажат за какво става въпрос, да намекнат - нищо. Дори вътре обясниха само и единствено, че ще ми пишат някакъв документ. Без изобщо да обяснят какво е нарушението и защо точно се случва на върха, а не долу. Казаха: „Ще ви пишем протокол", спомня си Слави. Той не съдейства на служителите.

„Въпросният господин се е държал изключително грубо, не е оказал никакво съдействие, позволил си е да обижда и парковата охрана”, контрира обаче шефът на парк "Рила" Красимир Андонов. И допълва: "Самата пътека е зона за интензивен туризъм, от хижата нагоре е зона за ограничаване на човешкото въздействие. А самият връх Мусала - през него минава резерватната зона на централен рилски резерват. Такова масово мероприятие е в нарушение за плана за управление. Съответно му написахме, че не е допустимо в този район да се струпва такава голяма група от хора”.

Не му прави чест да лъже по този начин, отговори Слави в новия си влог. "Ако върхът е част от зона с ограничено човешко въздействие, то би следвало да се глобява всеки, който изкачи върха в група. Същия ден имаше още две не малки групи, които тръгнаха преди нас. Стотици други се организират за масово изкачване на Мусала всяка година. Защо няма глоби за тях?", попита влогъръг.

Той разказа още, че преди похода е инструктирал целия екип от доброволци да събират всяко едно боклуче по пътя. За щастие лично той се е уверил, че от върха до лифта, такива няма.

Отчаян съм от действията на държавата, заяви още Слави Панайотов. Ако ние не покажем красотите на България на нашите деца, кой ще го направи, попита той. И допълни, че идеята му е била да един ден в планината без таблети и телефони. А всички участници са били заредени с положителна енергия и емоции след похода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай