Именит професор бие аларма. Опасна зараза

Предупреждение от проф. Ива Христова

Именит професор бие аларма. Опасна зараза | StandartNews.com

Аларма за опасна зараза удари директорът на Националния център по заразни и паразитни болести професор Ива Христова.

ВИЖ ОЩЕ: Ново 20! Ухапването от комар зависи от кръвната група

Има възможност от разпространение на малария, каза проф. Христова в интервю за Нова тв. И обясни причината - болният човек е източник на заразата и при подходящия вектор, т.е. комарите от определен вид, това може да стане. В нашата страна  ежегодно имаме по няколко случая на малария, като една малка част от тях също са вносни. Това се случва в Югозападна България, където също си имаме огнище и имаме единични случаи. Но при подходящо лечение болестта се овладява бързо, каза проф. Христова, коментирайки случаите на малария в САЩ и възможността заразата да обхване Европа.

Тя коментира и въпроса има ли условия за маларийни комари в България. "Имаме условия и затова всъщност се взимат мерки срещу популацията на комарите със съответните пръскания в съответното време и проследяване на ефекта от него. Пръскането трябва да стане рано през пролетта, за да няма след това разпространяване на жилещите насекоми", посочи Христова.

Дирекорът на  НЦЗПБ обясни и какви мерки да вземем при ухапване от комар. "Това, което първо се наблюдава при ухапване от комар е една малка папулка, която по-скоро се дължи на алергичната реакция на организма. Т.е. при по-алергични индивиди петното, пъпката, плаката ще е по-голяма. Но допълнително и човек се алергизира. Т.е. на всяко следващо ухапване подсилва вече личната реакция. И затова при по-изразени такива симптоми може да се дадат антихистаминови препарати или антиалергични, както са популярни при хората". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай