Ново 20! Ухапването от комар зависи от кръвната група

Има и интересна връзка с бирата

Ново 20! Ухапването от комар зависи от кръвната група | StandartNews.com

Защо едни хора са по-предпочитани от комарите от други? Въпросът от десетилетия мъчи учените.

Известни са над 3000 вида комари по света, като някои от тях хапят хората. Знае се, че само женските комари го правят, защото се нуждаят от кръв, която е източник на протеини за техните яйца. Ухапването се случва през хобот на насекомото и впоследствие може да се появи сърбеж или подуване, дори алергична реакция, а има опасност и от пренасяне на зарази.

Причините едни хора да са предпочитани от комарите пред други са били обект на редица изследвания.  Предполага се, че причините могат да бъдат свързани с телесната миризма, цвета на кожата, температурата и микробите, които живеят по кожата.

Също така може да повлияят въглеродния диоксид, издишван от хората, алкохола или храната, която се консумира. Като цяло изследванията показват, че по-често биват ухапвани бременните жени, хората с висока телесна температура, които се потят, имат определени микроби по кожата или тези, които имат по-тъмна кожа.

Не може да се установи със сигурност причината, защото има химични вещества, които привличат определени комари, а отблъскват други. Трудно е да се определи и защото тялото на човека произвежда различни химикали според обстоятелствата. Всички хора отделят при издишване топлина, влага и въглероден диоксид. Това привлича комарите, но остава въпросът защо едни са предпочитани, а други не толкова.

Има изследване, според което колкото повече въглероден диоксид се отделя, толкова повече са привлечени комарите. Това може да е заради по-голямата телесна маса.

Същевременно не може да се каже дали, ако сме по-слаби, ще се избегне вниманието на комарите, защото е известно колко често децата биват ухапвани.

Има проучване и за връзката между ухапванията и кръвната група. Оказва се, че тези с група А са по-малко привлекателни, а тези с група 0 са предпочитани два пъти повече от комарите. Затова пък се оказва, че ако комарът чрез ухапването зарази с малария, хората от група 0 ще я изкарат по-леко, отколкото тези с други кръвни групи. Друго наблюдение на учените по отношение на комарите е, че хората, които са пили бира, са по-привлекателни за тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай