Има ли мигрантска престъпност у нас? Специалист изненада всички

Проблемът с престъпността  и миграцията е реален в Западна Европа

Има ли мигрантска престъпност у нас? Специалист изненада всички | StandartNews.com

Такъв проблем "миграция и престъпност" в България засега не съществува, обяви пред БНР Филип Гунев, бивш заместник-министър на вътрешните работи.

Няколко инцидента с участието на чужденци станаха причина за протест, който се проведе снощи през МВР, с настояване да се ограничи достъпът на мигранти до страната ни. Днес вътрешният министър ще се срещне с представители на ресторантьорския бранш, които са притеснени, че те се случват в близост до заведения.

"Със сигурност темата се преекспонира. Инцидентите не са свързани. Политиците успяха много умело да ги свържат, включително и президентът, който припяваше на "Възраждане" и ВМРО. Разпространяват се страхове сред хората, че България се превръща в огромен бежански лагер", каза Гунев.

Проблемът с престъпността  и миграцията обаче е реален в Западна Европа, посочи експертът.

"Там мигрантите са в едни неинтегрирани общности, които имат малки възможности за образование и работа, и се обръщат към престъпността. В големите европейските страни около една трета от престъпността се извършва от мигранти. Това обаче не е случаят в България", категоричен е той.

Повечето мигранти минават през страната ни транзитно. Не се установяват тук и не стават част от такива маргинализирани общности. Инцидентите, които видяхме, се вписват в категорията на тийнейджърските проблеми.

"Хората са плашени, че мигрантите просто ще ни залеят и удавят", предупреди Филип Гунев.

"Мерките, които затягаме, са най-вече по българо-турската граница, за да няма незаконно влизане. Колкото и да се мъчим да ги затягаме по българо-сръбската, за да задържим бежанците, това е много трудно. По-голяма част от тази границата няма сигнално-охранителна система. Над 90 % от мигрантите, които влизат в България, заминават. Призивът за се затворят центровете единствено ще увеличи броя на мигрантите и няма да им позволи да си продължат пътя към Западна Европа", обясни бившият зам.-министър.

Частните фирми могат да си съдействат с МВР, когато има инцидент, смята Гунев.

"Такива не са рядкост, просто сега  се даде публичност. Периодично в социалните медии излизат различни батални сцени, които се разиграват между сирийци, мароканци и афганистанци. Ресурсът, за да се охраняват тези центрове, е значителен, при положение, че те са от отворен тип. В "Овча купел" би имало някакъв смисъл от по-засилено полицейско присъствие, защото центърът е в близост до жилищни сгради. Другите са отдалечени и това се обезсмисля", посочи специалистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Илия
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи