Икономист обяви трета национална катастрофа в България

Населението на страната застрашително намалява, смята Любослав Костов

Икономист обяви трета национална катастрофа в България | StandartNews.com

България е в трета национална катастрофа, тъй като населението на страната застрашително намалява, смята икономистът и демограф от КНСБ Любослав Костов.

„За едно десетилетие сме съкратили живота на нацията с 82 години“, съобщи пред бТВ Костов, който прави личен анализ на демографската ситуация в България през последните 10 години – от 2013 до 2023 г.

“Това е нашата трета национална катастрофа, трябва да говорим за демографска катастрофа. Това е дългосрочен проблем, вече повече от 30 години. Никой няма интерес да го адресира, тъй като мандатът на един политик е 4-5 години и той не вижда своя политически дивидент.

Ние намаляваме всяка година с около 60 000 души. Това е един град като Велико Търново, което е и два пъти повече от жертвите, които сме дали по време на Априлското въстание – най-голямото клане в нашата история. Когато направим една проста математика, нещата са много притеснителни, На ден се раждат 28 души по-малко и умират 41 души повече – спрямо 2013 година“, коментира Любослав Костов.

„Тенденциите безспорно са тревожни, населението на страната намалява с доста драстични темпове. През последните 10 години – с 62 000 души, а преди 10 години годишното намаляване беше с 41 000 души. Отчитали сме грешки по отношение на броенето. По време на пандемията твърдяхме, че имаме положителен миграционен баланс. Но тези, които се бяха завърнали, отново напуснаха страната и нищо не остана от него.

Продължаваме да губим население, а демографските процеси могат да бъдат управлявани. Не всички демографски тенденции се сбъдват. Правенето на 100-годишна прогноза на базата на тренда не може да бъде достоверна“, коментира доц. д-р Спас Ташев, ръководител на департамента "Демография" в Института за изследване на населението и човека към БАН.

“По времето на Батенберг населението се е увеличило с 57%, по времето на Фердинанд – с 54%, по времето на цар Борис – с 45%, по времето на комунизма сме нараснали с 18%. От 1989 г. досега сме намалели с 30%. Крайно време е вече да имаме Министерство на демографията и чак тогава да правим Министерство на иновациите и растежа, което може да бъде част и от Министерството на икономиката“, посочи Любослав Костов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай