Хокинг измисли път до звездите

Хокинг измисли път до звездите | StandartNews.com

"Пробив към звездите" ще използва най-новите технологии

Гениалният британски физик Стивън Хокинг предложи начин за изпращане на космически апарат до най-близката до Слънцето звезда – Алфа Кентавър. Проектът се нарича "Пробив към звездите" и е в партньорство с руския милионер Юри Милнер и основателя на "Фейсбук" Марк Зукърбърг.

Алфа Кентавър се намира в система от три гравитационно свързани звезди, които се движат на 4,37 светлинни години от Слънцето. Със съвременна ракета подобно пътуване би отнело около 30 000 години. "Пробив към звездите" ще използва най-новите технологии. Целта е да се достигне скорост, равна на 20% от тази на светлината. Това ще стане с лазерно задвижване, захранвано с огромно енергийно платно. То ще добива енергия от т. нар. "звезден вятър" - поток от заредени частици, който се изхвърля от горните слоеве на атмосферата на звездите и преминава между звездните системи. Самият космически кораб няма да превозва хора. Той ще представлява капсула, която ще побира само най-необходимото, за да се постигне максимално малка маса.

Пътуването ще отнеме 20 години, а след това всяко предаване на данни ще достига със закъснение от близо 4,4 години до Земята. Хокинг и създателите на проекта се надяват да намерят в Алфа Кентавър планета, подобна на Земята.

Първоначалното финансиране на амбициозната мисия е 100 млн. долара. Те са осигурени от различни инвеститори, сред които и Зукърбърг. Предполага се, че с изстрелването на повече капсули ще бъдат постигнати икономии от мащаба.

Според Хокинг пътуването към звездата ще стане в рамките на сегашното поколение. "Това, което ни прави уникални е надхвърлянето на собствените ни ограничения. Гравитацията ни приковава към Земята, но аз току що долетях до Америка", коментира ученият.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай