Експерт разкри истината за мигрантите в Овча купел

Мигрантският натиск е много по-малък в сравнение с 3-4-5 години назад

Експерт разкри истината за мигрантите в Овча купел | StandartNews.com

Източник: бТВ

Проблеми с нелегалните мигранти у нас е имало през периода 2015-2017 г., а сега статистиките просто се преекспонират. Такова е мнението на арабиста проф. Владимир Чуков.

"Мигрантският натиск е много по-малък в сравнение с 3-4-5 години назад. Това мога да го заявя като човек, който наблюдава хората, които влизат и излизат от центъра в Овча купел. Аз живея в "Овча купел". Тогава автобусите на градския транспорт, с които ние се движехме, бяха много често наполовина с тези хора. Вярно е, че сега пуснаха третият лъч на метрото, но хората са много по-малко. То се усеща и вижда. Често се вадят факти от контекста", каза Чуков в интервю за бТВ.

Той посочи, че т.нар. Балкански поток на мигранти към Европа е 20-25% от всички. Повечето бежанци влизат на стария континент през Италия от Тунис и Либия.

Намаляването на натиска по българо-турската граница професорът обясни с това, че България е стегнала изключително много границата си заради изискванията за присъединяването ни към Шенген. Другата причина Италия да е по-предпочитана от България и Гърция е, че има интеграционни програми и раздава помощи, помага на хората да се аклиматизират.

"В една Гърция последната интеграционна програма беше 2022 г. Много от тези, които са придобили статут на бежанци, просто напускат страната, защото не могат да се оправят на трудовия пазар. Нито работа, нито квалификация, още повече и езикова бариера. При нас е горе-долу същото", обясни Чуков.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай