Домино с болниците

Смяната на шефове тече с пълна пара, д-р Баташки пое МВР болница

Домино с болниците | StandartNews.com

София. Най-малко 7 шефове на болници сдадоха постовете си за 7 месеца управление на БСП и ДПС. Простата сметка показва, че властта сменя средно по един директор месечно. Не всички рокади обаче минаха "без бой" - поне 3 рокади в различни болници в страната се провалиха заради острата реакция на доктори и пациенти. Смените обаче продължават - след скандала с уролозите в "Пирогов" в понеделник е почти сигурно, че столът на доц. Стоян Миланов се клати, а той е назначение на ГЕРБ. След бунта на 20 уролози срещу анестезиолога д-р Цветан Борисов в болницата и министерството започнаха проверки. От "Пирогов" пък заявиха, че са отстранили временно от работа шефа на уролозите им проф. д-р Славчо Кънчев и проблемния анестезиолог. Междувременно пък частна пловдивска болница покани на работа бунтарите. Лично шефът й д-р Невен Енчев обясни, че е готов веднага да назначи медиците, защото им предстои да открият урологично отделение на 1 февруари. Ако се съгласят да се премесят под тепетата, докторите ще получават между 2500 и 5000 лв., коментират запознати със заплатите в клиниката.

"Сериалът" със смяната на болнични шефове всъщност започна с фалстарт. Първият директор, който щеше да се сбогува с поста си, беше шефът на хасковската болница д-р Слави Близнаков, назначение на ГЕРБ. Заради острата обществена реакция обаче здравният министър д-р Таня Андреева се отказа от рокадата.

Последваха промени в старозагорската болница. Там Петър Атанасов беше сменен с проф. Петрана Чакърова. Недоволството на лекарите и сестрите обаче не е намаляло, защото сливането на двете болници продължава. Заради това пък поне 300 души ще бъдат принудени да напуснат работа. По-голямата част от тях са медицински сестри и лекари, които няма да останат без препитание.

Високо е напрежението и в Ямбол, където чакат нов директор. Очаква се това да бъде д-р Любомир Маринов, който е невролог в лечебното заведение. Той е съпруг на д-р Антоанета Антонова, която пък е общински съветник от БСП. Общото събрание на болницата е насрочено за 10 часа на 11 декември, сряда. И ще бъде трето по ред за годината. "Болницата е в изключително стабилно състояние, имаме 2 млн. лв. налични пари и нямаме нито един просрочен разход", заяви пред "Стандарт" д-р Панайот Диманов, сегашният шеф на МБАЛ "Свети Панталеймон".

С нов борд на директорите скоро трябва да бъде и варненската "Св. Анна". Това обяви самата д-р Таня Андреева при посещението си в морската столица преди две седмици. В момента начело на клиниката е д-р Веселин Николов, а бившият депутат от ГЕРБ д-р Красимир Петров е негов заместник.

Рокада се готви и в смолянската областна болница. Ръководството трябваше да бъде сменено на 24 октомври, но заради документални неуредици това не стана. Очаква се нов опит за рокада да има на 14 февруари 2014 г. Дотогава лечебното заведение ще се управлява от старото ръководство - директор е д-р Марин Даракчиев, Благовеста Янева е председател на борда, а д-р Стефан Райков е зам.-председател.

Нов директор има и областната болница в Добрич. Там от десетина дни начело е д-р Красимир Николов. На мястото на д-р Димитър Мартинов в Съвета на директорите пък влезе д-р Найден Найденов.

Неуспешен засега обаче се оказа опитът за смяна на директора на пловдивската МБАЛ "Св. Георги" Карен Джамбазов. Фалстартът и тук беше заради силния обществен натиск. За неговия стол се гласеше д-р Илия Баташки, който и преди ръководеше клиниката. Вместо това червеният депутат стана зам.-шеф на МВР болница, а от вторник е и неин директор. Назначението му е по заповед на вътрешния министър Цветлин Йовчев. Според лекари обаче това няма да е окончателният му пост. Идеята е да се слее МВР болница с ВМА и да оглави "суперболницата под пагон".

Междувременно начело на ВМА за 6 месеца беше сложен полк. Крум Кацаров, а ген. Стоян Тонев беше пенсиониран. Това не беше единствената смяна в София.

Рокада имаше и в Националната онкологична болница. Там здравният министър искаше да сложи за директор Петранка Троянова, но след шумен скандал и отпор от страна на ДПС тя е в борда на директорите, а начело на болницата е д-р Валентин Ангелов.

Опит за смяна имаше и в борда на директорите на "Александровска болница". Здравният министър искаше да извади представителя на МУ проф. Марин Маринов и да сложи човек от "Шейново", болницата, където д-р Андреева беше директор. И там имаше отпор. А в борда се оказаха и двамата.

Начело на Националната кардилогична болница също има ново лице - проф. Марио Станкев. Очаква се нов директор и на ИСУЛ, където дори имаше назначен конкурс. А се говори още, че освен в "Пирогов", рокади на върха ще има и в "Св. Екатерина" и "Александровска болница".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай