Уролозите от "Пирогов" подадоха оставки

Уролозите от "Пирогов" подадоха оставки | StandartNews.com

София. Всички медици от отделението по урология в "Пирогов" са подали оставките си в понеделник сутрин. Това са около 20 души лекари и медциински сестри от 1-ва и 2-ра клиника, както и лекарите в детска урология.

Причината е продължаващ вече години конфликт със завеждащия отделението д-р Цветан Борисов, който тормозел физически и психически подчинените си. Те многократно са подавали сигнали срещу него, но и предходното, и настоящото ръководство на болницата не е взело отношение по въпроса, твърдят лекарите пред бТВ.

Според медиците и медицинските сестри лекарят постоянно ги тормозел „чрез налагането на авторитарен стил на управление, интриги, фаворизиране на определени колеги, прилагане на двойни стандарти, закани за физическа разправа и реализацията им". Това вече е принудило редица лекари и сестри да напуснат.

Според екипа на лечебното заведение от години клиниката по урология е сцена на обидни квалификации, ругатни, ксенофобски изказвания, заплахи и физическа саморазправа.

Д-р Стефан Захариев от Клиниката по урология разказа пред БНР, че това се е случило, след като не са намерили разбиране от ръководството на болница.Колегите, които сме със специалност, сме 20 човека.

"Не можем да се съгласим да работим повече под един покрив с началника на отделението по "Анестезиология и реанимация" в Операционен блок към Клиниката, чийто методи на ръководство и поведение са несъвместими с нормалната човешка и медицинска етика. Това са едни непрекъснати и обидни квалификации по отношение на колеги, поведение, създаващо напрежение. Дори се стига до случаи на физически саморазправи. Проблемът е от няколко години, многократно всеки от нас сезира преките си ръководители, те съответно - по-нагоре, но не можахме да срещнем разбиране, се стигна до това решение."

Д-р Захариев обясни, че ръководството на Клиниката и директора на болницата са били извикани в Министерството на здравеопазването, но все още няма информация за разговорите, проведени там.

До момента липсва официален коментар от страна на "Пирогов", както и от страна на д-р Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай