Десет жени, които променят света

Днес дамите стават лидери благодарение на личните си качества

Десет жени, които променят света | StandartNews.com

Празникът 8 март се отбелязва от  началото на ХХ век, като тогава е бил символ на борбата за равноправие между "силния" и "слабия" пол. И ако преди повече от век суфражетките са се борили за избирателни права на жените и против дискриминацията им в политическия и икономическия живот, то днес, особено в Западния свят, дамите стават лидери благодарение на личните си качества, ръководят държави, институции и компании, дават нова посока на развитието и определят бъдещето. "Стандарт" представя топ 10 на жените, които променят днешния свят. 

1. Мария Габриел

Млада, амбициозна, изпълнена с хъс за работа и енергия.  След като покори върховете на Европейската комисия,  сега има шанса да стане първата жена, която е начело на редовно правителство в България. Това изглежда много приемливо в мъжките времена, доминирани от сътресения и войни, в които живеем, коментират анализаторите.

Мария Габриел с призив за младите учени


  
Мария Неделчева е родена през 1979 г. в Хаджидимово. Завършва езиковата гимназия в Кюстендил, учи българска и френска филология в Пловдивския университет, през 2003 г. придобива магистърска степен по сравнителна политика и международни отношения в Бордо и няколко години работи като асистент научен изследовател в Института по политически науки във френския град. През 2009 г. става евродепутат от ГЕРБ в състава на групата на Европейската народна партия (ЕНП).  

През 2012 г. се омъжва за Франсоа Габриел, който тогава е част от екипа на Джоузеф Дол, председател на групата на ЕНП в Европейския парламент. Предложението за брак получава на работното си място - Франсоа го прави на входа на пленарната зала в ЕП. 

Същата година става координатор на партията в Комисията по права на жените и равенството между половете в ЕП и е избрана за зам.-председател на ЕНП. 

През 2017 г. поема поста на еврокомисар в ресор цифрова икономика и общество в комисията "Юнкер", а през 2019 г. става еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в комисията "Фон дер Лайен".
"За разлика от някои, комисар Габриел не е от най-желаещите да бъдат винаги в светлината на прожекторите, но тя е политик, който слуша, винаги прави това, което казва и е един от най-решителните хора, които познавам", казва за нея Сесилия Бонефелд-Дал, генерален директор на технологичното лоби DigitalEurope. 

Директните помощи за пчеларите, които успя да отвоюва по време на първия си мандат като еврокомисар, пък й донесоха титлата "царица на пчелите". Борбата с фалшивите новини, защитата на личността в интернет пространството, образованието на бъдещето - това са нейните каузи, които не забравя със смяната на мандатите. А борбата за правата на жените не е изпускала от фокуса си от самото начало на кариерата си в европейските институции.

2. Кристалина Георгиева

Има българки, чиято дума се чува по целия свят. Такава е Кристалина Георгиева, управляващият директор на Международния валутен фонд. Тя е първата наша сънародничка, оглавила една от най-влиятелните организации в света. 

Кристалина Георгиева с нови разкрития за световната икономика

Успява благодарение на международния си авторитет и дипломатически талант, както и заради солидните си познания в областта на икономиката, финансите и управлението, коментират световните медии.
Кристалина Георгиева е родена на 13 август 1953 г. 

Баща й е внук на революционера от Елена Иван Попхристов Кършовски. Майка й Маринка Георгиева е от Любимец и също е наследница на борчески род. Единият прадядо на Кристалина е бил участник в борбата за църковна независимост, а другият в началото на миналия век е бил кмет на Любимец.

Кристалина завършва политическа икономия и социология в тогавашния ВИИ "Карл Маркс" през 1976 г. Защитава доцентура, специализира и преподава в известни европейски центрове и университети по света. Започва работа в Световната банка през 1993 г. През 2008 г. става вицепрезидент на СБ. Две години по-късно кариерата й я води в Брюксел като еврокомисар. На 10 септември 2014 г. Георгиева става заместник-председател на ЕК и поема ресорите бюджет и човешки ресурси. От началото на 2017 г. става и.д. главен изпълнителен директор на Световната банка, а през 2019 г. оглавява МВФ.

Кристалина Георгиева обича да пътува и свири на китара. Обиколила е цяла Източна Европа, Източна Азия, Китай, Южна Корея, Филипините, Тайланд, Индонезия. В същото време за тези държави е разпределяла проекти за милиарди долари.

3. Урсула фон дер Лайен

Майка на седем деца, лекарка, доктор на науките, аристократ със синя кръв, министър в четири кабинета. Това е Урсула фон дер Лайен - първата жена начело на Европейската комисия.  Нейните политически и бюджетни решения засягат 450 милиона души в Европа. Скоро този брой може да надхвърли 500 милиона, ако фон дер Лайен успее да изпълни намерението си да направи Украйна и страните от Западните Балкани официални членове на ЕС.
Може би и съдбата има пръст в шеметната й кариера, защото тя е родена именно в Брюксел, там минават и първите 13 г. от живота на германката. 

Ето как Урсула фон дер Лайен ще спасява Европа от руски газ

Баща ѝ Ернст Албрехт, който по-късно става премиер на провинция Долна Саксония, заема ключови постове в Европейската икономическа общност и в Европейската общност – предшествениците на днешния ЕС.  

Урсула говори перфектно английски и френски, а на международната сцена се чувства като риба във вода. В правителствата на Ангела Меркел най-напред поема Министерството на семейството, възрастните, жените и децата, като успява да мобилизира повече средства от държавния бюджет за отглеждането на деца. 

През 2009 г. дипломираната лекарка поема Министерството на труда и социалното дело, а 4 г. по-късно става министър на отбраната. През 2019 г. е избрана за председател на ЕК. След като успя да се наложи по време на мандат, разтърсван от турбуленции - от пандемията до войната в Украйна, днес 65-годишната фон дер Лайен е кандидат за преизбиране начело на ЕК, за да бъде лицето на Евросъюза до 2029 г. 

4. Кристин Лагард

Ha 1 нoeмвpи 2019 г. oпpeдeлящaтa ce ĸaтo пътeшecтвeниĸ фpaнцyзoйĸa бeшe избpaнa за пъpвaтa жeнa нaчeлo нa Eвpoпeйcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa. И мaĸap чe нeйнoтo yвepeнo и твъpдo пoвeдeниe чecтo изглeждa малко плaшeщo, Kpиcтин Лaгapд e живoтo дoĸaзaтeлcтвo зa eдин пo-paзличeн път дo въpxa. Родена е в Париж, изpacтвa в мoмчeшĸи cвят c тpимa пo-мaлĸи бpaтя и смята, че това е изигpaлo peшaвaщa poля зa фopмиpaнeтo нa xapaĸтepa й. 

Кристин Лагард може да се кандидатира за президент на Франция

B тийнeйджъpcĸитe cи гoдини paзвивa cтpacт ĸъм cинxpoннoтo плyвaнe и взeмa бpoнзoв мeдaл ĸaтo чacт oт фpeнcĸия нaциoнaлeн oтбop. С диплoмa пo пpaвo през 1999 г. прави пъpвия гoлям cĸoĸ в ĸapиepaтa, ĸoгaтo cтaвa пъpвaтa жeнa пpeдceдaтeл нa пpecтижнaтa aдвoĸaтcĸa ĸaнтopa Ваkеr & МсКеnzіе. Πoд нeйнo pъĸoвoдcтвo гoдишния oбopoт нa aмepиĸaнcĸaтa ĸaнтopa дocтигa 1 милиapд дoлapa.

Cлeд тoвa ce opиeнтиpa ĸъм cвeтa нa пoлитиĸaтa и гoлeмитe пapи. Лагард е пъpвaтa жeнa финaнcoв миниcтъp нa Фpaнция (2007-2011 г.), ръĸoвoди MBФ (2011-2019 г.) и също е първата дама, заемаща тази длъжност. Така стига до глaвнaтa poля - пpeдceдaтeл нa EЦБ. Най-голямото предизвикателство, с което трябваше да се справи до този момент, бе инфлацията, която през 2022 г. достигна рекордни стойности. 

За да я овладее, Лагард с твърда ръка започна да вдига основната лихва. В началото на 2024 г. тя за пореден път попари очакванията на инвеститорите за ранно намаляване на лихвите като обяви, че понижаването им в еврозоната ще стане факт едва когато франкфуртската институция е убедена, че ще бъде достигната заложената цел от 2%. "Очакваме това да стане през 2025 г.", каза Лагард. 
 
5. Юлия Навалная

Вдовицата на руския опозиционер Алексей Навални става новото лице пред света на антипутинова Русия. Юлия Навалная искаше да бъде съпруга и майка, но се наложи да скочи в политиката, за да продължи борбата на покойния си съпруг. Повече от 20 години тя бе не само негова жена, но и приятел, и съмишленик.

След смъртта на Алексей на 16 февруари в наказателната колония в Северна Арктика ИК-3 "Полярен вълк", Юлия, която живее в изгнание в Германия, не се отдаде на скръбта, а още същия ден направи специално изявление на Мюнхенската конференция по сигурността. В него призова руснаците и цялата световна общност да се "обединят, за да победят това зло". Три дни по-късно Юлия обяви, че ще поеме управлението на Фонда за борба с корупцията, основан от съпруга й. Нейният силен образ може да сплоти опозицията - както в чужбина, така и в самата Русия, посочват анализаторите. 

Сега Юлия върви по плана на Алексей. В сряда тя отново призова руснаците за масов протест в деня на президентските избори, които ще се проведат от 15 до 17 март. "Какво да правим по-нататък? Изборът е ваш. Можете да гласувате за всеки кандидат, освен за Путин. Можете да повредите бюлетината, можете да напишете на нея с големи букви "Навални". А дори и изобщо да не виждате смисъл да гласувате, можете просто да постоите в избирателната секция, а след това да си отидете вкъщи", казва Навалная във видео от 6 март.

Западни анализатори и медии твърдят, че сега именно тя е способна да се превърне в новия лидер на руската опозиция. Преди дни Навалная каза, че е готова да го направи. Тя изрече това с думите на политик опозиционер. 

6. Тейлър Суифт

“Карате ме да се чувствам феноменално”, обича да казва Тейлър Суифт на феновете, напълнили стадионите на всяка спирка от турнето й Eras, точно преди да изпълни феминисткия си химн “The Man”. 

Тейлър Суифт – Жена на десетилетието

След това 33-годишната попзвезда раздвижва бицепса си и целува мускула.  Това е блестяща театрална постановка, но почитателите на Тейлър Суифт разбират, че тя е и винаги е била източник на собствената си сила. И за 17 години забележителна кариера никога не е имала по-голямо икономическо, културно и политическо влияние. 

Всичко това я издигна в класацията на Forbes за най-влиятелните жени в света от 79-о място за 2022 г. до 5-о място за 2023 г. Постижението не е изненада, тъй като през последната година Суифт разбива рекорди и достига нови върхове в кариерата си. През октомври носителката на Грами стана милиардер, а нейното невероятно популярно турне Eras Tour спечели близо 850 милиона долара от 66 концерта в САЩ.  

Две нощи от турнето й в Денвър добавиха 140 млн. долара към БВП на Колорадо, защото феновете й похарчиха средно по 1 300 долара за хотели, ресторанти и магазини. Според Американската туристическа асоциация частта от Eras Tour в САЩ е добавила над 5 милиарда долара към икономиките на щатите. „Тя е като голяма корпорация, работеща в много сектори“, каза икономистът и професор от Чикагския университет Каролин Слоун за Суифт. 

„Нейната публика е толкова млада, че хората може би са подценили колко голямо може да бъде това нещо от икономическа гледна точка. Не мисля, че днес някой се съмнява в това.” А експертът по брандиране Стейси Джоунс обобщава: „Силни жени има и в политиката, но те няма да могат да променят света по начина, по който Тейлър Суифт може да го направи.“

7. Шейха Моза

Най-влиятелната жена в Арабския свят, модна икона, мощна политическа фигура. Шейха Моза бин Насер ал Миснед, родена на 8 август 1959 г., е съпругата на бившия емир на Катар - шейх Хамад бин Халифа ал Тани и майка на седем от децата му, включително и на сегашния емир Тамим бин Хамад ал Тани.  Наричат я Сивия кардинал на Персийския залив, защото за разлика от жените в арабския свят, шейха Моза е не е само майка, а и ключова фигура в държавните дела на Катар.

Външният ѝ вид е толкова впечатляващ, че модните експерти я наричат Кралица на изтънчеността и съвременната Джаки Онасис.
Моза бин Насер е дъщеря на влиятелния бизнесмен Насер бин Абдула Ал Миснед, който е опозиционен лидер по време на управлението на шейха Халифа бин Хамад бин Абдула ал Тани. Детството й преминава в Кувейт и Египет, където баща й е в изгнание.  

Завършва социология в Катарския университет. По-късно получава магистърска степен по публична политика в исляма. Има почетни докторски степени от Virginia Commonwealth University, Texas A & M University, Carnegie Mellon University, Imperial College London и Georgetown University. 

Близо десет години е и Дама на Ордена на Британската империя.

Шейха Моза става втората съпруга на принца през 1977 г. - две десетилетия преди той да свали баща си в безкръвен дворцов преврат, за да стане емир.   

9 години след като става принцеса и ражда 7 деца, тя продължава образованието си и започва да работи за повече реформи в тази сфера. Проектите й са за подобряване на обществения транспорт, за създаване на приют за жени в региона, за изграждане на немюсюлмански обществени места за поклонение, та до спонсориране на публични дебати и превръщането й в Специален пратеник на ЮНЕСКО.  

Смелите инициативи на Моза, която не се отказва от статута на Първа дама, въпреки че вече не съпругът, а синът е емир, са насочени към подобряване на положението на жените в Близкия изток, премахване на домашното насилие, улесняване на непрекъснатото образование и защита на правата на децата и жените. 

8.  Джорджа Мелони

Министър-председателят на Италия Джорджа Мелони зае четвъртото място в класацията на Форбс за най-влиятелните жени през 2023 г.  Година по-рано тя стана първата жена премиер на страната. Символът на нейната партия „Братя на Италия“ включва изображение на трицветен пламък, заимстван от неофашистите - лого, което тя категорично отказва да смени. Но не спира да твърди, че  фашизмът трябва да остане част от миналото, не и от бъдещето. 

„Единствените, които се страхуват от победата ни, са левите партии, защото разбраха, че властта им е свършила. Добрите хора на Италия не се страхуват, хората, които искат да работят здраво, продуктивно. Не се страхува Италия на жените, които не са молили за квоти, а вместо това са искали услуги и меритокрация, не се страхува Италия на младите хора, които не искат да избягат от родината си. 

Тези, които мечтаят за горда Италия, не се страхуват“, казва тя в една от речите си по време на предизборната кaмпания.
Всъщност изборът на Мелони е безпрецедентен не само поради популярността, която тя успя да натрупа през последните пет години, но и защото Италия никога не е имала жена за министър-председател и никога републиката не е имала толкова десен премиер. 

Джорджа е родена през 1977 г. и е израстнала в работническия квартал на Рим „Гарбатела“. На 15 години се присъединява към „Младежки фронт“ на Италианското социално движение, неофашистката партия. Присъствието ѝ в редиците му изумява членовете на основаната от поддръжници на Мусолини организация, които са само мъже. През 1998 г. се присъединява към “Национален алианс” на Силвио Берлускони, а през 2008 г. е назначена за министър на младежта и става и най-младият министър в историята на Италия. Заема поста до 2011 г. когато кабинетът пада. През 2012 г. съосновава “Братя на Италия”, на която от 2014 г. е президент.

За Джорджа казват, че е изключителен стратег, ловко съчетаващ противоречиви позиции по различни въпроси.  Мелони продължава непоколебимо да защитава теми,  които със сигурност ще са повод за търкания с ЕС – тя е против нелегалната имиграция, абортите и еднополовите бракове.

9. Франсоаз Бетанкур Майерс

Френската милиардерка Франсоаз Бетанкур Майерс е първата жена, чието лично богатство надхвърля 100 милиарда долара,  по данни на Bloomberg Billionaires Index. Въпреки че в началото на новата година то спадна до 96,2 милиарда долара, Бетанкур Майерс все още е най-богатата жена и 13-ият по богатство човек в света. 

Бетанкур Майерс е внучка на основателя на козметичната компания L'Oreal Йожен Шулер. Майка ѝ, Лилиан Бетанкур, бе най-богатата жена в света до смъртта си през 2017 г., когато почина на 94-годишна възраст. Тогава тя остави на дъщеря си състояние от 40 милиарда долара - основно дялове от компанията. 

Тъй като Франсоаз е единствено дете, също както и Лилиан бе единствено дете на основателя на фирмата, след смъртта на майка си Франсоаз получи всички нейни акции и днес притежава 34,7% от дяловете на L'Oreal.  Досега Франсоаз е успяла да увеличи наследените от майка  си пари повече от два пъти. 

Франсоаз е заместник-председател на 16-членния борд на директорите на L'Oreal. Двамата ѝ синове - вече четвърто поколение в семейния бизнес -  също са в управителния съвет. През годините Бетанкур Майерс е получила огромни парични суми от дивиденти на компанията, но най-ценното, което притежава, са самите акции на L'Oreal. Компанията е основана през 1909 година, а днес френският концерн е най-големият производител на козметика в света, притежаващ марки като Lancome, Kiehl's, Maybelline и Garnier. В него работят повече от 85 000 души по целия свят. 

От 2011 година насам цените на акциите са във възход, като на 19 декември 2023  достигнаха исторически връх от 460 евро, което означаваше пазарна капитализация от над 240 милиарда евро. Именно това изстреля Бетанкур Майерс нагоре в класацията на най-богатите хора със състояние от над 100 милиарда долара. 

10. Мелинда Гейтс

Тя редовно попада в челната десятка за най-влиятелните жени в класациите на Форбс. Запази позицията си и след развода с Бил Гейтс през 2022 г. след 27 години брак. 

Πpeз пocлeднитe дeceтилeтия Meлиндa Гейтс ce пpeвърна в eдин oт нaй-гoлeмитe филaнтpoпи в cвeтa ĸaтo cъпpeдceдaтeл нa фoндaция "Бил и Meлиндa Гeйтc", ĸoятo тя yпpaвлявa пpaĸтичecĸи сама. Πpeз 2016 г. получи нaй-виcoĸoтo гpaждaнcĸo oтличиe в CAЩ - Πpeзидeнтcĸия мeдaл нa cвoбoдaтa oт пpeзидeнтa Бapaĸ Oбaмa.

Meлиндa e изpacнaлa в Дaлac, Teĸcac. Майка й е домакиня, а бaщa й - ĸocмичecĸи инжeнep. Малко след като получава бaĸaлaвъpcĸa cтeпeн пo ĸoмпютъpни нayĸи oт Dukе Unіvеrѕіtу, e нaзнaчeнa oт Місrоѕоft ĸaтo pъĸoвoдитeл нa пpoeĸти нa Місrоѕоft Воb, Місrоѕоft Еnсаrtа и Ехреdіа.

Meлиндa и Бил Гeйтc ce зaпoзнaвaт нa eдин тиймбилдинг нa ĸoмпaниятa. Пъpвoтo им съвместно пътyвaнe дo Занзибар пpeз 1993 г. става пoвpaтнa тoчĸa в живoтa им. Πo вpeмe нa paзxoдĸa пo плaжa тe peшaвaт дa нaпpaвят нeщo пo oтнoшeниe нa лoшитe ycлoвия нa живoт и бeднocттa, ĸoитo виждaт в африканската страна. Taĸa ce paждa Фoндaция Гeйтc.

Πpeз 1994 г., cлeд ceдeмгoдишнa вpъзĸa Бил и Meлиндa ce жeнят нa тaйнa цepeмoния нa xaвaйcĸo игpищe зa гoлф. Двoйĸaтa имa тpи дeцa, които няма дa нacлeдят милиapдитe нa poдитeлитe cи. Πo-гoлямa чacт oт пapитe щe oтидaт във фoндaциятa. "Иcĸaмe дa пocтигнeм бaлaнc, пpи ĸoйтo дeцaтa ни имaт cвoбoдaтa дa пpaвят ĸaĸвoтo жeлaят, нo в cъщoтo вpeмe дa нe paзпoлaгaт c мнoгo пapи", ĸaзa Бил пpeз 2014 г.

Meлиндa Гeйтc e aĸтивнa пo peдицa пpoблeми, зacягaщи нaceлeниeтo нa cвeтa. Bъпpeĸи ĸaтoличecĸaтa cи вяpa, тя paбoти зa paзшиpявaнe нa възмoжнocтитe зa ĸoнтpaцeпция зa жeни, ĸaтo пишe в cтaтия за Fоrtunе, чe ĸoнтpoлът въpxy paждaeмocттa e "твъpдe вaжeн въпpoc, зa дa бъдe пoлитизиpaн". Бopи се и зa paвeнcтвo мeждy пoлoвeтe. "Koгaтo yмpa, иcĸaм xopaтa дa cмятaт, чe cъм билa cтpaxoтнa мaйĸa и дoбъp пpиятeл. Гpижa мe e зa тoвa пoвeчe, oтĸoлĸoтo зa вcичĸo ocтaнaлo", казва Мелинда Гейтс.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай