Понеделник,

Дават по 100 лв. месечно на учителите за тестване на ученици

От: Рачо Рачев -
Дават по 100 лв. месечно на учителите за тестване на ученици
A
A
A

Допълнително трудово възнаграждение за учителите, които участват в тестването на децата, ще има. В момента се договаря такова възнаграждение, съобщи пред БНР Юлиян Петров, председател на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

Синдикатът е предложил възнаграждението да бъде в размер на 100 лева месечно. Чака се отговор от просветното министерство и работодателски организации. Огромна част от учениците ще си останат вкъщи, защото не са били чути българските учители и българските директори, които са дали ценни съвети на двамата министри – на образованието и здравеопазването, коментира Юлиян Петров. 

„Те някак прибързаха. Не искам да мисля, че става въпрос за някакви политически решения – да покажем преди изборите, че сме влезли в училище, защото далеч не е така и е по много лош алгоритъм, който лишава много ученици от достъпа до редовно образование, най-вече в начален етап“, каза той.

„Разумно беше когато всички сме готови, тогава да започнем, а не да започваме на парче“, подчерта Петров. Според него по-логично щеше да бъде малките ученици да се върнат в клас от вторник идната седмица след изборите. „В момента картината е много противоречива. Бедата е, че много ученици ще останат извън системата и няма да са обхванати от редовното обучение, което е най-важно и най-полезно за начален етап.“

Когато един учител се занимава с учениците в клас, другите ученици се превръщат в слушатели, изтъкна Юлиян Попов.

„Учителят не може да се клонира на две и веднъж да работи с учениците, които са вкъщи и едновременно да работи с тези, които са в клас.“

Запитан как ще се съхраняват положителните проби, Попов посочи, че в София организацията за съхраняване и извозване на отпадъците е много добра.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички