Да говориш с цветята

Да говориш с цветята | StandartNews.com

Ново устройство, свързано с телефона, ще ни позволи да разбираме сигналите на растенията

Електроди измерват напрежението в стеблото и листата

Ново устройство ще позволи да разберем сигналите на растенията. Изобретението Phytl Signs Explorer ще помогне не само на притежателите на цветя да разберат какво си говорят растенията, но и ще помогне за опазването на околната среда.

Екипът, създал устройството, вижда в него огромен потенциал при използването му. "Можем да разберем дали растението е болно, дали се нуждае от вода, или страда", казват изобретателите.

Phytl Signs Explorer улавя електрическите сигнали, които излъчват цветята. За тях се знае още от 1873 г., но досега са слабо проучени, защото се заглушават от фоновите електромагнитни смущения.

"Кога и защо едно растение използва електрически сигнали и каква е тяхната роля в комуникацията на растенията - не е много ясно," казва Герхард Обермайер, биофизик от университета в Залцбург, Австрия.

Новото устройство, наречено Phytl Signs Explorer, преодолява този проблем, като свързва сензорите си директно с растението. То измерва напрежението в растението с помощта на два електрода - единият, поставен в почвата и друг, прикрепен към листата или стеблото.

Промяната в напрежението означава, че растението създава някакъв шум' - говори. Колкото по-висок е "писъкът", толкова е по-бърза промяната.

"Дали растението се развива добре, или вехне? Дали е активно или спокойно? Има ли вредители, измъчващи вашите растения?... Целта на Phytl Signs Explorer е да се разбере как комуникират растенията и да се използва тази информация, за да им се осигурят оптимални условия за растеж".

Устройството може да се свърже с телефон или таблет и струва 129 швейцарски франка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай