Български филм с две награди във Венеция

Български филм с две награди във Венеция | StandartNews.com

Венеция. Българската драма "Отчуждение" спечели специалната награда "Европа синемас лейбъл" и отличие за най-добър режисьор от Федерацията на европейските критици на кинофестивала във Венеция, предаде БНТ.

Филмът на режисьора и сценарист Милко Лазаров се превърна първата продукция от България в селекцията от 20 години насам.

"Отчуждение", в който играят Христос Стергиоглу, Мариана Жикич, Ованес Торосян и Китодар Тодоров, е и сред 12-те филма, избрани за специалната програма Венециански дни в Седмицата на кинорежисьорите.

"Думата, която най-много се употребява за нашия филм е, че е много красиво създаден и основната критика е, че е много радикален. Тепърва ще го осмисляме и много се надявам младите автори, мислещите по-радикално да започнат да опитват на такива места, защото сме много добре приети. Няма да има рестрикции, за каквито аз преди това си мислех, че има и че това е причината да не взимат български филми, просто авторите трябва да бъдат по-радикални и да правят нещата, както ги усещат", споделя Милко Лазаров след награждаването пред БНТ.

Филмът, направил премиерата си на тазгодишния "София филм фест", ще бъде прожектиран в България на 6 септември в рамките на "Аполония". Сюжетът, създаден от Лазаров, Китодар Тодоров и Георги Тенев, се заплита около възрастен грък, който пътува към България, за да купи едно все още неродено дете за 10 хиляди лева.

По-късно днес трябва да стане ясен и големият победител на кинофестивала във Венеция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай